skip to Main Content
PSOE en Sánchez zouden nieuwe verkiezingen in Spanje ruim winnen
El DIario

PSOE en Sánchez zouden nieuwe verkiezingen in Spanje ruim winnen

MADRID – Het is in de politiek het onderwerp van het gesprek als het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) de resultaten van een barometer bekend maakt. Met name de cijfers over waarop de Spanjaarden zouden stemmen als er verkiezingen zijn worden elke keer betwijfeld sinds dat José Félix Tezanos aan het hoofd staat van het onderzoeksbureau (al gebeurde dit daarvoor ook al).

Elke maand maakt het CIS de resultaten bekend van de barometer, in dit geval die van de maand juli. Daarin staat onder andere wat de Spanjaarden zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. 

Daaruit blijkt dat de PSOE 41,3% aan stemmen zou krijgen wat veel meer is dan alle andere rivalen zoals de PP met 13,7%, Unidas-Podemos met 13,1%, Ciudadanos met 12,3% en VOX met 4,6%.

De resultaten van het CIS onderzoek dat plaatsvond tussen 1 en 11 juli, dus nog voordat er een poging werd gedaan een regering te vormen, zijn heel anders dan de resultaten bij de verkiezingen op 28 april. Toen wist de PSOE 28,7% van de stemmen te krijgen, de PP 16,7%, Ciudadanos 16%, Unidas-Podemos 14,3% en VOX 4,6%. Dat houdt dus in dat volgens het CIS alle politieke partijen stemmen verliezen behalve de PSOE die flink omhoog gaat.

Nadat er twee stemmingsrondes zijn geweest in het Spaanse parlement waarbij dit tot twee keer niet gelukt is, wisten de PSOE en Pedro Sánchez niet genoeg zetels te krijgen voor een parlementaire en simpele meerderheid van de zetels. Dat was onder andere te danken aan de mislukte onderhandelingen tussen de linkse partijen en de tegenstemmen van de rechtse partijen en nationalistische groeperingen.

Daardoor is er nu kans dat er in de herfst nieuwe verkiezingen aan zitten te komen in Spanje wat alweer de vierde verkiezingen zijn in vier jaar tijd. Er zullen nog pogingen ondernomen worden om tot een overeenkomst te komen tussen de linkse partijen maar de kans is groot dat er nieuwe verkiezingen komen, iets dat dus in het voordeel van de PSOE zou zijn volgens de gegevens van de juli barometer van het CIS.

De demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez wordt door de deelnemers ook het meeste gewaardeerd met een 4,6 als rapportcijfer. Albert Rivera van Ciudadanos krijgt een 3,4, Pablo Iglesias van Podemos een 3,3, Pablo Casado van de PP een 3,1 en Santiago Abascal van VOX een 2,1.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Winnen de socialisten de verkiezingen en kunnen ze alleen regeren, dan zijn we terug bij vroeger. Dan zullen ze na vier jaar weer plaats moeten maken voor de rechterflank doordat de PP groter wordt ten koste van Ciudadanos. Het wezenlijke punt is dat Links en Rechts elkaar al 200 jaar uitsluiten, en daardoor kan Spanje geen serieus land worden.

  1. Ik heb goede hoop dat men hier ooit gekleurde coalities moet gaan vormen omdat er meer partijen bijkomen. Maar dat is een proces dat langzaam gaat. En teveel partijen zoals in Nederland is ook niet goed. Hoe dan ook, dit is nu eenmaal de “makke” van een democratie… Dat het hier inderdaad telkens van links naar rechts gaat en andersom dat vind ik wel intigrerend omdat dat dat zou betekenen dat de kiezer van links naar rechts en andersom zweeft. Dat zou ook het recente succes van nieuwe partijen, C’s, Vox en Podemos kunnen verklaren want toen ik hier 9 jaar geleden kwam waren die partijen er nog niet of hadden ze geen betekenis. Ik weet niet of dit nu 200 jaar oud is, of dat het juist te maken heeft met de relatief jonge democratie na Franco. Misschien kun je wat meer zeggen over die 200 jaar, Robert, want ik vind het wel interessant (oprecht interessant, niet cynisch bedoeld) dat je dat zo stelt.

 2. Zelfs al zijn de cijfers sterk overdreven het wordt toch stilaan duidelijk dat PSOE alleen maar uit is op nieuwe verkiezingen, dat zij dom zouden zijn om nu een coaliltieregering te vormen en dat de smeekbede van Sanchez om zijn regering te steunen eerder als een verkiezingsstunt moet worden gezien. PSOE heeft zich zelf gepromoveerd tot de enige partij die positieve voorstellen formuleert,
  Voorstellen die bewust onaanvaardbaar werden gehouden voor het machtsgeile Podemos. Intussen werden PP en Ciudadanos aan de kant gezet en staan daar machteloos te roepen. Politiek allemaal fantastisch gespeeld door de socialisten, maar een ramp voor het land.

   1. Waardevolle bijdrage hoor Koos, waarvoor dank. En ik dat dat Miel wel een beetje gelijk heeft, PSOE profiteert. Of dat een ramp voor het land is, zal afhangen van Podemos. Maar C’s zij hier hoofdschuldigen door continu de deur dicht te houden. Ze hadden in een coalitie de boel in balans kunnen houden, maar kennelijk durven ze niet te regeren.

   2. Inderdaad Miel heeft goed gezien. Podemos is machtsgeil en stelde eisen aan Sanchez m.b.t. kabinetsposten die de PSOE onmogelijk kon inwilligen. De onderhandelings tactiek van Iglesias is er op gebaseerd onevenredig veel macht te kunnen uitoefenen. Nieuwe verkiezingen kunnen alleen maar slecht uitpakken voor Podemos. Op dit moment hebben de Spanjaarden, behalve in de grote steden als Madrid en Valencia, tabak van de rechtse partijen, Catalonië heeft qua consessies meer te verwachten van Sanchez dan van rechts en zal die kant ook meer steunen. De PSOE lijkt dan ook op een meerderheids regering af te stevenen. Is dat een ramp, ja voor de rijken in Spanje die hun vermogen vaak op discutabele wijze vergaarden onder rechts bewind, foute corrupte burgermeesters en vastgoed giganten die alles konden doen wat God verboden had.
    Ik denk dat de gewone Spanjaard er beter van wordt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken