PSOE en Sánchez zouden nieuwe verkiezingen in Spanje ruim winnen

PSOE en Sánchez zouden nieuwe verkiezingen winnen
Beeld: El DIario

PSOE en Sánchez zouden nieuwe verkiezingen in Spanje ruim winnen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is in de politiek het onderwerp van het gesprek als het Centrum voor Sociologisch Onderzoek Spanje (CIS) de resultaten van een barometer bekend maakt. Met name de cijfers over waarop de Spanjaarden zouden stemmen als er verkiezingen zijn worden elke keer betwijfeld sinds dat José Félix Tezanos aan het hoofd staat van het onderzoeksbureau (al gebeurde dit daarvoor ook al).

Elke maand maakt het CIS de resultaten bekend van de barometer, in dit geval die van de maand juli. Daarin staat onder andere wat de Spanjaarden zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. 

Daaruit blijkt dat de PSOE 41,3% aan stemmen zou krijgen wat veel meer is dan alle andere rivalen zoals de PP met 13,7%, Unidas-Podemos met 13,1%, Ciudadanos met 12,3% en VOX met 4,6%.

De resultaten van het CIS onderzoek dat plaatsvond tussen 1 en 11 juli, dus nog voordat er een poging werd gedaan een regering te vormen, zijn heel anders dan de resultaten bij de verkiezingen op 28 april. Toen wist de PSOE 28,7% van de stemmen te krijgen, de PP 16,7%, Ciudadanos 16%, Unidas-Podemos 14,3% en VOX 4,6%. Dat houdt dus in dat volgens het CIS alle politieke partijen stemmen verliezen behalve de PSOE die flink omhoog gaat.

Nadat er twee stemmingsrondes zijn geweest in het Spaanse parlement waarbij dit tot twee keer niet gelukt is, wisten de PSOE en Pedro Sánchez niet genoeg zetels te krijgen voor een parlementaire en simpele meerderheid van de zetels. Dat was onder andere te danken aan de mislukte onderhandelingen tussen de linkse partijen en de tegenstemmen van de rechtse partijen en nationalistische groeperingen.

Daardoor is er nu kans dat er in de herfst nieuwe verkiezingen aan zitten te komen in Spanje wat alweer de vierde verkiezingen zijn in vier jaar tijd. Er zullen nog pogingen ondernomen worden om tot een overeenkomst te komen tussen de linkse partijen maar de kans is groot dat er nieuwe verkiezingen komen, iets dat dus in het voordeel van de PSOE zou zijn volgens de gegevens van de juli barometer van het CIS.

De demissionaire premier van Spanje Pedro Sánchez wordt door de deelnemers ook het meeste gewaardeerd met een 4,6 als rapportcijfer. Albert Rivera van Ciudadanos krijgt een 3,4, Pablo Iglesias van Podemos een 3,3, Pablo Casado van de PP een 3,1 en Santiago Abascal van VOX een 2,1.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.