Het aantal reddingen van de Guardia Civil in de bergen stijgt flink

Het aantal reddingen van de Guardia Civil in de bergen stijgt flink
Beeld: Guardia Civil / Twitter

Het aantal reddingen van de Guardia Civil in de bergen stijgt flink

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – In de provincie Huesca in Aragón heeft de Guardia Civil opgeroepen om voorzichtig te zijn in de bergen en goed voorbereid op pad te gaan. Deze oproep wordt gedaan omdat het aantal reddingen van gewonde of verdwaalde wandelaars enorm is gestegen de laatste weken. De afgelopen 4 dagen heeft de speciale reddingsbrigade van de Guardia Civil politie 14 reddingen van 20 personen moeten uitvoeren.

Het wandelen of uitvoeren van een sport- en vrije tijd activiteit in de bergen is steeds populairder aan het worden waarbij er jaarlijks duizenden mensen de Spaanse berggebieden in gaan op zoek naar de natuur, recreatie en rust. 

Het probleem daarbij is dat het steeds drukker wordt en dat er steeds meer onervaren en niet goed voorbereide wandelaars routes afleggen waar men enige kennis voor nodig heeft. Met als gevolg meer reddingen door de Spaanse berg politie.  

Wandelen in de bergen (senderismo), canyoning (barranquismo) en mountainbiken (bicicletas de montaña) zijn de populairste activiteiten waar Spanjaarden en buitenlanders van genieten als ze de bergen in gaan. Maar terwijl de wandelaars, klimmers en fietsers genieten van de natuur en rust zit de speciale berg- en reddingseenheid van de Guardia Civil niet stil.

Huesca

In de provincie Huesca waar met name in de natuurparken in de Pyreneeën en pre-Pyreneeën veel gewandeld en gesport wordt moeten de ‘Grupos de Rescate e Intervención de Montaña’ (Greim) en ‘Unidad Aérea’ van de Guardia Civil steeds meer aantreden en heeft ook het ambulancepersoneel van 061 het er druk mee. In veel gevallen moet er gebruik gemaakt worden van een helikopter en moeten de agenten met soms gevaar voor eigen leven gestrande mensen redden.

Vorige week moesten er 35 mensen gered worden in 22 reddingsoperaties. Daar kwamen deze week 14 reddingen met 25 geredde personen bij in slechts 4 dagen tijd.

Onder de geredde personen bevinden zich hoofdzakelijk toeristen en dagjesmensen die in de meeste gevallen niet goed voorbereid op pad gaan en soms gewond raken. Er wordt gesproken over verschillende nationaliteiten zoals Spanjaarden, Fransen, Engelsen en Belgen.

Ga naar de inhoud