Torra en Catalonië enige afwezigen bij bijeenkomst Spaanse regiopremiers

Torra en Catalonië enige afwezigen bij bijeenkomst Spaanse regiopremiers
Beeld: Europa Press

Torra en Catalonië enige afwezigen bij bijeenkomst Spaanse regiopremiers

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor het eerst sinds de corona-crisis zijn deze vrijdag alle regionale premiers van de autonome regio’s in Spanje bijeengekomen om te vergaderen. Maar de foto die de Spaanse premier Pedro Sánchez samen met koning Felipe VI en de 17 regiopremiers zoekt zal niet helemaal compleet zijn omdat er in principe twee afwezigen zouden zijn wat uiteindelijk een afwezige is geworden, de Catalaanse regiopremier Quim Torra.

Deze vrijdag zijn de regionale premiers, de premier van Spanje, diverse vertegenwoordigers van de Spaanse regering en koning Felipe VI bijeengekomen in San Millán de la Cogolla in de regio La Rioja tijdens een ‘conferencia de presidentes autonómicos’. 

Van de 17 autonome regio’s hadden 15 regionale premiers hun aanwezigheid bevestigd maar ontbraken er twee, de Baskische premier Urkullu en de Catalaanse premier Torra. Uiteindelijk heeft de Baskische Iñigo Urkullu toch toegegeven nadat er op het laatste moment een overeenkomst was bereikt met Pedro Sánchez. Daardoor is de Catalaanse regiopremier Quim Torra de enige afwezige en zal de Catalaanse vertegenwoordiging ontbreken op de foto van eenheid van Spanje. 

Torra zegt dat hij niet naar La Rioja kan reizen vanwege de corona-situatie in Catalonië maar ook omdat koning Felipe VI aanwezig is, in de ogen van de Catalaanse regiopremier een persona non grata waarmee hij niet op de foto wil gaan.

Even werd gevreesd dat de regionale premiers van de grootste oppositiepartij Partido Popular (PP) zoals Ayuso van de Madrid regio, López Miras van Murcia en Moreno van Andalusië niet aanwezig zouden zijn maar uiteindelijk zijn de PP-premiers toch naar La Rioja gekomen. Op donderdagavond hadden deze regionale premiers van de PP een diner met de partijleider Pablo Casado die uiteraard ook in La Rioja aanwezig wilde zijn.

Er zal door de premiers van Spanje en de 16 regionale premiers over veel onderwerpen gesproken worden waaronder het Europese fonds dat Spanje zal ontvangen, de corona-maatregelen en de economische en sociale wederopbouw van Spanje en de Spaanse regio’s.

Gedurende de corona-crisis en noodtoestand vonden er elke week op zondag videoconferenties plaats tussen de premier van Spanje en alle regionale premiers maar deze vrijdag is het de eerste keer dat iedereen – behalve de Catalaanse Quim Torra – tegenover elkaar zal zitten, met mondkapje op en op minstens anderhalve meter afstand.

Ga naar de inhoud