134 verdrinkingsdoden op stranden en in zwembaden in twee maanden in Spanje

126 verdrinkingsdoden op stranden en in zwembaden in twee maanden in Spanje
Beeld: via canva.com

134 verdrinkingsdoden op stranden en in zwembaden in twee maanden in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De zomer is begonnen en vaak zoeken mensen verkoeling door naar het strand of het zwembad te gaan. Echter, deze plekken van ontspanning zijn helaas het decor geworden van tragische incidenten. In juni en juli zijn in Spanje 134 mensen verdronken, 57 in juni en 77 in juli. In de eerste zeven maanden van 2023 is dit aantal opgelopen tot 248, volgens het ‘Informe Nacional de Ahogamientos’ geproduceerd door de Koninklijke Spaanse Federatie voor Redding en Eerste Hulp. Dit is een toename van 26 slachtoffers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen er tussen januari en eind juli 222 mensen verdronken, en 394 in het hele jaar.

In werkelijkheid heeft juni met 57 een van de hoogste aantallen fatale verdrinkingen genoteerd voor die maand sinds 2015. Hetzelfde aantal werd waargenomen in 2022, terwijl 2017 het jaar was met de meeste verdrinkingsdoden in juni (70). Juni 2023 wordt gevolgd door 2016 (56), 2019 (50), 2015 (43), 2020 (41), 2021 (35) en 2018 (34). Dit bevestigt de opwaartse trend in onbedoelde verdrinkingsdoden. In juli zijn 77 personen verdronken, 56 mannen en 21 vrouwen. waarvan 41 bij stranden, 22 in zwembaden en 11 in rivieren of stuwmeren.

In Spanje fluctueren de statistieken afhankelijk van de autonome regio. De maandelijkse cijfers van juni tonen aan dat Catalonië de regio is met de meeste verdrinkingsdoden (10), gevolgd door Andalusië (7). Tijdens de eerste helft van het jaar heeft de Canarische Eilanden het hoogste aantal geregistreerd (29) met daarna Andalusië (28) en Catalonië (20).

De statistieken tonen ook aan dat verdrinkingen voornamelijk op stranden gebeuren, met 39 van de 70 geregistreerde gevallen in juni, terwijl het aantal verdrinkingen in zwembaden lager ligt met 19. Daarnaast zijn de meeste slachtoffers mannen: 48 mannen tegenover 19 vrouwen in juni, en 147 mannen tegenover 22 vrouwen in de eerste helft van het jaar.

Gezien deze situatie en met dagelijkse berichtgeving over nieuwe incidenten, komt een vraag steeds weer naar boven: wat is er aan de hand in Spanje? Reddingswerkers suggereren dat het stijgende aantal verdrinkingen te wijten is aan het tekort aan personeel en baanonzekerheid. Reddingswerkers in Catalonië hebben zelfs een onbepaalde staking uitgeroepen vanwege personeelstekort, waardoor ze “meer toezichthoudende taken moeten uitvoeren en minder rustpauzes hebben”. Deze problemen spelen ook sterk in de Balearen en Galicië.

Echter, de zwemmers zelf dragen ook een deel van de verantwoordelijkheid, aangezien hun “onverantwoordelijk gedrag” en “gebrek aan bewustzijn” eveneens belangrijke factoren zijn. Het ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs enkele risicofactoren gepubliceerd die verband houden met verdrinking, en benadrukt de rol van zwemmers en hun omgeving. Het wijst op een aantal oorzaken, zoals verminderd toezicht op kinderen, zwemmen in verboden gebieden, alcoholconsumptie nabij water, bepaalde medische aandoeningen zoals epilepsie, en toeristen die onbekend zijn met de specifieke kenmerken van de lokale wateromstandigheden.

Ga naar de inhoud