Het traditionele bijna-doden feest en het levend in doodskisten ronddragen in Galicië

Het traditionele bijna-doden feest en het levend in doodskisten ronddragen in Galicië
Beeld: YouTube / screenshot

Het traditionele bijna-doden feest en het levend in doodskisten ronddragen in Galicië

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De ‘Ataúdes de Ribarteme’ of ‘Fiesta de Santa Marta de Ribarteme’ is een zeer ongebruikelijke en intense jaarlijkse viering die plaatsvindt in Las Nieves, een dorp in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje. Dit evenement, ook wel bekend als de ‘processie van de bijna-doden’ wordt gehouden op 29 juli ter ere van Santa Marta, de beschermheilige van de wederopstanding, door mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad in het voorgaande jaar. Dit jaar was er echter ook veel politie op de been vanwege ruzie.

Tijdens de ‘Ataúdes de Ribarteme’ viering worden de ‘bijna-doden’, de mensen die een bijna-doodervaring hebben overleefd, in doodskisten geplaatst en door hun familie en vrienden rondgedragen door het dorp. Deze rituele ‘begrafenisstoet’ is bedoeld om dankbaarheid te betuigen aan Santa Marta voor het overleven en het krijgen van een tweede kans in het leven. De betrokkenen geloven dat door deel te nemen aan deze processie, ze hun dankbaarheid kunnen tonen en toekomstige bescherming kunnen vragen.

Het festival is doordrenkt met een mengeling van zowel rouw als vreugde, rouw om de bijna verloren levens en vreugde om hun voortzetting. De dag wordt afgesloten met een uitbundig dorpsfeest met eten, drinken, muziek en dans. Dit is een zeer specifieke lokale traditie en kan voor buitenstaanders als vreemd of zelfs macaber worden beschouwd. Het is echter een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en wordt diep gerespecteerd door de gemeenschap.

Tijdens de 2023 editie was er echter veel politie op de been om te zorgen dat er geen problemen waren tussen de inwoners van het dorp. De reden hiervoor was de weigering van de priester om de eeuwenoude processie van de levende doden door te laten gaan.

In een nooit eerder voorgekomen situatie dit jaar, stelde een groep dorpsbewoners een uitdaging: Ze dreigden een rebellie te starten door hun eigen parallelle processie op te zetten door het verbod van de priester te negeren en vast te houden aan de traditie. Dit leidde tot een gespannen en onzekere sfeer. 

In 2020 en 2021 werd de viering afgelast vanwege de pandemie, een besluit dat in het dorp tot enige controverse leidde en uitingen van protest in de vorm van graffiti teweegbracht. In 2022 besloot de priester van Santa Marta, Francisco Javier de Ramiro, de processie met de kisten niet door te laten gaan, waardoor er onrust ontstond in het dorp. Het was zijn eerste jaar als priester in deze parochie en zijn publieke uitspraken stookten de gemoederen van de parochianen op: “Dit gaat niet door omdat het bijgeloof, folklore en hekserij is”.

Ga naar de inhoud