Nieuwe elektrische stepverordening in Alicante in werking getreden

Nieuwe elektrische stepverordening in Alicante in werking getreden
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – De gemeente Alicante keurde reeds in juni de nieuwe verordening met daarin de nieuwe regels rondom de elektrische steps (patinetes eléctricos) in de stad goed maar deze is sinds begin augustus in werking getreden. Gedurende de maanden augustus en september zal de politie overtreders alleen informeren maar vanaf oktober worden er boetes gegeven.

De nieuwe gemeentelijke verordening die voertuigen voor persoonlijke mobiliteit zoals elektrische steps is begin augustus in werking getreden in de stad Alicante. De eerste twee maanden zullen er geen boetes gegeven worden door de politie wanneer iemand zich niet houdt aan de nieuwe regels maar vanaf oktober wordt men meteen op de bon geslingerd. Boetes kunnen dan variëren tussen de 100 euro (kleine overtreding), 101-200 euro (ernstige overtreding) en 201-500 euro (zeer ernstige overtreding).

Iedereen die op een elektrische step (patinete eléctrico) of soortgelijk rijdt moet minimaal 16 jaar oud zijn en verplicht een helm (casco) dragen terwijl men niet meer op de stoep (acera), in parken of op de boulevard mag rijden. 

Elektrische step gebruikers moeten met een maximale snelheid van 25 km/u gebruikmaken van de straten met één rijstrook en één rijrichting, de zone-30 gebieden, de fietspaden (carriles bici), op de fietsstroken op de weg (ciclocalles) en wandelpaden waar ook gefietst mag worden (sendas ciclables).

Naast de verplichte helm moeten elektrische steps ook uitgerust zijn met een bel, voor- en achterlichten en reflecterend materiaal. Verder wordt aangeraden een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De elektrische steps mogen maar een zitplaats hebben indien aanwezig en het is verboden naar muziek te luisteren of gebruik te maken van een smartphone/telefoon.

Er zijn twee typen (A en B) wat betreft de voertuigen voor persoonlijke mobiliteit (vehículos de movilidad personal):

Type A: zelfbalancerende voertuigen (vehículos autoequilibrados) en mono-fietsen (mono-ciclos), hoverboards (plataformas), lichte/kleine elektrische scooters (patinetes eléctricos ligeros) die uitgerust zijn met een elektrische motor met een maximale transportcapaciteit van één persoon en een remsysteem hebben.

Type B: zelfbalancerende voertuigen (vehículos autoequilibrados) en zware/grote elektrische scooters (patinetes eléctricos de mayor tamaño) die uitgerust zijn met een elektrische motor met een maximale transportcapaciteit van één persoon en een remsysteem hebben. 

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.