Canarische Eilanden hebben te maken gehad met tsunami’s en golven van 290 meter

Canarische Eilanden hebben te maken gehad met tsunami's en golven van 290 meter
Beeld: 123rf

Canarische Eilanden hebben te maken gehad met tsunami’s en golven van 290 meter

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Gedurende de laatste miljoen jaar hebben grote aardverschuivingen, vulkanische uitbarstingen en onderzeese aardbevingen voor enorme tsunami’s gezorgd bij de Canarische Eilanden. Met name Tenerife. Lanzarote en Gran Canaria hebben met de mega-tsunami’s te maken gehad met golven tot wel 290 meter hoog bij Agaete op Gran Canaria.

Deze conclusie trekken specialisten in een rapport van Mercedes Ferrer van het Instituto Geológico y Minero de España (IGME) en Luis González van Riesgos Geológicos del Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan). De bevindingen in het rapport zijn gepubliceerd in het tijdschrift GeoHazards.

In het onderzoeksrapport zijn nieuwe geologisch bewijzen en geo-chronologische gegevens van ten minste vijf mega-tsunami’s bij Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria opgenomen. Deze werden veroorzaakt door enorme aardverschuivingen op de flanken van de eilanden en af en toe explosieve vulkanische uitbarstingen tijdens de laatste miljoen jaar. Op Tenerife hebben de afgelopen miljoen jaar tenminste zeven grote evenementen plaatsgevonden waarvan een in de Valle de Icod-vallei, drie in La Orotava, twee bij Güímar en een bij Micheque.

De belangrijkste resultaten zijn verkregen uit de geologische, geomorfologische, paleontologische en geo-chronologische onderzoeken die zijn uitgevoerd op de tsunami-afzettingen die op de drie bovengenoemde eilanden zijn geïdentificeerd, evenals hun mogelijke oorsprongsgebieden en frequentie. Voor dit doel zijn fossiel houdende mariene afzettingen bestaande uit conglomeraten geïdentificeerd en in detail beschreven op verschillende locaties in Tenerife (Teno en Isla Baja), Gran Canaria (Agaete) en Lanzarote (Piedra Alta).

De algemene resultaten laten zien dat de tsunami-afzettingen zich tijdens het midden-Pleistoceen bevonden met een leeftijd van minder dan 168.000 jaar voor Teno en Isla Baja, tussen 140.000 en 200.000 in Agaete en binnen het leeftijdsinterval 154.000-221.000 in Piedra Alta.

De maximale tsunami-hoogten in verband met deze afzettingen zijn berekend op basis van hun huidige hoogte, geschatte leeftijden en huidige zeeniveau positie die maximale tsunami-golfhoogten van 180 en 270 meter voorstellen voor respectievelijk Teno en Isla Baja; 290 meter voor Agaete en 125 meter voor Piedra Alta.

Bekijk HIER het hele onderzoeksrapport met afbeeldingen en foto’s zoals dat gepubliceerd werd in GeoHazard (Engels).

tsunamis scaled
Beeld: GeoHazards

Ga naar de inhoud