Search
menu
Search

Gearresteerd voor het afknippen van oren en staarten bij 107 honden in Cáceres

Gearresteerd voor het afknippen van oren en staarten bij 107 honden in Cáceres
Beeld: Guardia Civil / Twitter

Gearresteerd voor het afknippen van oren en staarten bij 107 honden in Cáceres

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁCERES – De afdeling SEPRONA dierenpolitie van de Guardia Civil heeft in de provincie Cáceres in Extremadura één persoon aangehouden en heeft het onderzoek geopend naar drie andere verdachten voor het afknippen van oren en staarten van tenminste 107 honden. Couperen (caudectomía) en cropping (otenctomía) is in Spanje sinds 1 februari 2018 verboden.

Het zogenaamde HUNDOJ-onderzoek begon voor de SEPRONA-afdeling van de Guardia Civil al in januari toen er door verschillende dierenasiels en opvangcentra melding werd gedaan van honden met afgeknipte oren en staarten. Uiteindelijk wisten de agenten bij een verdachte ‘núcleo zoológico’ terecht te komen waar de politie 38 jachthonden aantrof met gecoupeerde oren en 69 honden met andere twijfelachtige en verboden chirurgische ingrepen.

Ook waren de documenten niet in orde en werden er naast valse hondenpaspoorten ook vervalste vaccinatiebewijzen aangetroffen waarna één verdachte man werd aangehouden. Drie andere personen worden nog onderzocht voor hun betrokkenheid. 

Sinds 1 februari 2018 en met een vertraging van ruim 30 jaar werd het in Spanje eindelijk verboden om staarten of oren af te knippen van honden. Daarnaast is het ook niet meer toegestaan om de stembanden of tanden van honden te verwijderen of nagels van katten uit te trekken. Dit verbod geldt voor alle eigenaren van honden en katten, dus ook voor jagers en in heel Spanje.

Bij het ontbreken van landelijke wetten namen regionale overheden tot 1 februari 2018 het heft in eigen hand en maakten zij streekgebonden wetten. Dat was ook het geval bij het afknippen van staarten en oren bij dieren, praktijken die in bijvoorbeeld Catalonië, Aragón, Navarra, Comunidad de Madrid, Valencia regio, Murcia en Andalusië al niet meer waren toegestaan. In andere regio’s zoals de Balearen, Canarische Eilanden, Extremadura, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Baskenland, Galicië, Asturië en Cantabrië was het echter nog wel toegestaan om staarten en oren af te knippen bij dieren, in het bijzonder bij honden. Sinds 1 februari 20218 mag dat dus nergens meer in Spanje.

Ga naar de inhoud