Search
menu
Search

Spaanse en Duitse premiers komen bijeen en Frankrijk draait bij over gaspijpleiding MidCat

Spaanse en Duitse premiers komen bijeen en Frankrijk draait bij over gaspijpleiding MidCat
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Spaanse en Duitse premiers komen bijeen en Frankrijk draait bij over gaspijpleiding MidCat

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez is op dinsdag 30 augustus op bezoek geweest bij zijn collega Bondskanselier Olaf Scholz van Duitsland. Naast dat dit een bezoek was om elkaar beter te leren kennen en bij te praten over van alles en nog wat, was het bezoek ook bedoeld als drukmiddel om Frankrijk over de streep te halen mee te doen met het Midcat-project om via een Spaanse gaspijpleiding aardgas naar de rest van de Europese Unie te sturen.

Half augustus gaf de Duitse Bondskanselier aan dat hij graag zou zien dat de Spaans-Europese gaspijpleiding MidCat afgebouwd wordt. Daarmee gaf hij eigenlijk aan voor Spanje te zien en druk uit te willen oefenen op Frankrijk dat nog niet mee wil werken en het nut niet ziet van een dure gaspijpleiding.

Echter, nadat Scholz en Sánchez bijeen kwamen en samen aangaven dat ze net zoals de Europese Commissie achter het MidCat-project te staan, draaide Frankrijk bij en gaf men aan dat ze het project gaan onderzoeken omdat Spanje en Duitsland ‘amigos’ van Frankrijk zijn, zo meldt de Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire.

De gaspijpleiding MidCat die door Catalonië richting Frankrijk gaat, is de laatste maanden veel in het Spaanse en internationale nieuws geweest. Recent nog omdat de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz aangaf dat deze gaspijpleiding snel operationeel zou moeten worden. Volgens de Spaanse minister van Ecologische transitie en demografische uitdaging kan de huidige MidCat gaspijpleiding die bij Hostalric in Catalonië eindigt, afgebouwd worden in acht tot negen maanden.

In Frankrijk gaf men echter eerder aan dat de bouw van de pijpleiding te duur zou zijn en ook niet nodig is. Voor Frankrijk gaat het om een deel van de circa 227 kilometer gaspijpleiding tussen het Spaanse Hostalric en het Franse Barbaira dat een investering van circa 440 miljoen euro nodig zou hebben. Spanje is echter van mening dat op korte termijn de gasexport naar Europa met tussen de 20% en 30% kan verhogen. MidCat kan daarna 30 tot 50 jaar meegaan voor aardgas waarna het gas in de leidingen plaats maakt voor hernieuwbare waterstof dat vanuit Spanje naar de EU getransporteerd kan worden. Spanje wil namelijk niet alleen Afrikaans gas naar de rest van de EU vervoeren maar in een later stadium ook de leider worden op het gebied van waterstof.

Vanuit Spanje kan een grote hoeveelheid gas naar het noorden van Europa vervoerd worden maar op dit moment zijn er slechts twee pijpleidingen die Spanje met Frankrijk en daarna de rest van de EU verbinden. Nu is er een pijpleiding verbinding via Larrau (Navarra) en en een verbinding via Irún (Guipuzcoa) die de levering van ongeveer 8 bcm per jaar (8.000 miljoen kubieke meter) gas mogelijk maken.

Er wordt echter al meer dan tien jaar aan een derde verbinding gewerkt, genaamd MidCat die via Girona (Catalonië) Frankrijk binnenkomt. De MidCat-pijpleiding kan tot 9 bcm (9.000 miljoen kubieke meter) gas leveren, samen dus goed voor 17 bcm. Het MidCat-project werd in 2013 overeengekomen maar dit werd stopgezet in 2019 toen bleek dat het niet aan de eisen voldeed en ook volgens Frankrijk de kosten te hoog waren. De laatste maanden wordt er weer veel gesproken over de Midcat verbinding om zo ook druk uit te oefenen op Frankrijk en de Europese Unie.

Ga naar de inhoud