menu

In deze Spaanse steden is de levensverwachting het kortst

In deze Spaanse steden is de levensverwachting het kortst
Beeld: via canva.com

In deze Spaanse steden is de levensverwachting het kortst

De inwoners van Madrid leven het langst van alle Spanjaarden. Dit heeft het Spaanse Statistiekbureau (INE) bevestigd aan de hand van gegevens van de urbane indicatoren van 2023 . Volgens de gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de gemiddelde levensverwachting in Spanje 83,5 jaar. Sommige steden of grote gemeenten in Madrid hebben deze cijfers echter ruimschoots overtroffen. Dit is het geval in de gemeenten Majadahonda (85,4 jaar), Las Rozas (85,3), Pozuelo de Alarcón (85,3) en Rivas-Vaciamadrid (85). Maar in welke steden is de levensverwachting het kortst?

Hoewel de inwoners van Madrid het geheim van de eeuwige jeugd het beste bewaren, hebben ook andere steden in Spanje volgens de ranglijst de gemiddelde levensverwachting van Spanje overtroffen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Getxo in Baskenland dat met 84,7 jaar gemiddeld de vijfde plaats inneemt op de lijst, Vitoria-Gasteiz in Baskenland dat met 84,2 jaar op de achtste plaats staat, of Ávila en Ponferrada, beiden in Castilië en León, die de negende en tiende plaats innemen met een gemiddelde levensverwachting van 84 jaar.

Het rapport vermeldt niet alleen welke gemeenten of grote steden de hoogste levensverwachting in ons land hebben. De gegevens van de urbane indicatoren van 2023 die het INE heeft gepubliceerd, onthullen ook welke steden in Spanje de kortste levensverwachting hebben. In dit opzicht hadden slechts drie van de 126 onderzochte steden een levensverwachting bij de geboorte van minder dan 80 jaar: Ceuta (79,2 jaar), La Línea de la Concepción (79,3 jaar) in Andalusië en Melilla (79,9 jaar).

En wat is op dit moment volgens hetzelfde rapport de gemiddelde leeftijd in Spanje? De gemiddelde  leeftijd op nationaal niveau was 45,1 jaar op 1 januari 2022. Twee gemeenten overschreden de 51 jaar: Ferrol en Avilés. Aan de andere kant registreerden drie gemeenten een gemiddelde leeftijd van minder dan 40 jaar: Melilla, Ceuta en Rivas-Vaciamadrid.