1 september: klimatologische herfst begonnen in Spanje

1 september: klimatologische herfst begonnen in Spanje
Beeld: via canva.com

1 september: klimatologische herfst begonnen in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op vrijdag 1 september (2023) is de klimatologische herfst begonnen in Spanje en eigenlijk in heel het Noordelijk halfrond. Maar de echte ofwel de astronomische herfst begint pas op vrijdag 23 september om 08.50 uur en zal 89 dagen en 21 uur duren tot vrijdag 22 december 03.27 uur (2023) wanneer de winter officieel begint. Terwijl voor de weerkundigen de herfst op 1 september is begonnen, is dat voor de rest op 23 september.

Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst echter van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot en met 30 november.

In het Spaans heet de herfst ‘otoño’ die volgt op de zomer (verano) en voor de winter (invierno). Het woord zelf stamt af van het Latijnse ‘autumnus’ dat verwijst naar het tweede gras of hooi geproduceerd door de weiden in dit seizoen. De herfst is de tijd van oogsten en de oogst van o.a. zonnebloemen, maïs, druiven etc.

Twee herfstperiodes

Eigenlijk zijn er dus twee herfstperiodes, een meteorologische of klimatologische herfst en een astronomische herfst. De klimatologische herfst is op 1 september begonnen en eindigt op 21 december terwijl de astronomische herfst officieel op 22 september zal beginnen. 

In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De herfst die de meeste mensen vieren is de astronomische herfst waarbij de dag en de nacht even lang zijn (op 23 september).

Ga naar de inhoud