Olijfolie prijzen gestegen tot 10 euro/liter in juli in Spanje

Olijfolie prijzen gestegen tot 10 euro/liter in juli in Spanje
Beeld: via canva.com

Olijfolie prijzen gestegen tot 10 euro/liter in juli in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De prijs van de olijfolie ‘Aceite de Oliva Virgen Extra’ (EVOO) is sinds de eerste helft van juli met 15,4% gestegen, waardoor de gemiddelde prijs per liter is gestegen van 8,16 euro naar 9,42 euro. Voor sommige merken moet je zelfs meer dan 12 euro betalen. De Vereniging van Consumenten en Gebruikers OCU heeft gewaarschuwd voor de ‘grote stijging’ van de prijs van olijfolie en heeft tegelijkertijd opgemerkt dat er sprake is van speculatie rond dit product.

Iedereen weet dat extra virgen olijfolie een product van hoge kwaliteit is, maar nu is het ook een exclusief product geworden dat alleen door een paar mensen kan worden gekocht, omdat de prijs ervan enorm is gestegen. OCU heeft geconstateerd dat de stijgingen in sommige gevallen meer dan 30% bedragen en dat een liter van dit ‘vloeibare goud’ gemakkelijk 10 euro bereikt.

Als je regelmatig boodschappen doet in Spanje, heb je het vast gemerkt: olijfolie wordt steeds duurder. In het bijzonder is de prijs van ‘Aceite de Oliva Virgen Extra’ (AOVE) sinds de eerste helft van juli met 15,4% gestegen.

De Vereniging van Consumenten en Gebruikers heeft een prijsonderzoek uitgevoerd in 10 Spaanse supermarktketens, waarbij de prijs van 19 merken extra virgen olijfolie aan het begin van juli is vergeleken met de prijs die ze nu hebben, eind augustus. Daaruit blijkt dat in slechts anderhalve maand dit algemeen is geweest en bijna alle merken in alle onderzochte ketens zijn duurder geworden. De enige dalingen zijn te zien bij het merk Mar de olivos (-1%) en in de verpakking van 1 liter van Carbonell (-5%).

De reden voor de stijgingen is een slechte oogst in de laatste campagne, met een daling van 50% in de productie. Maar het feit is dat er in de supermarktschappen olijfolie wordt verkocht die van de vorige oogst is, die normaal was, en die op de groothandelsmarkten werd verkocht voor een veel lager tarief, zodat er geen rechtvaardiging is voor die prijsverhoging. Speculatie dus volgens de OCU.

Een zo hoge prijs dwingt consumenten op zoek te gaan naar alternatieven. Naast zonnebloemolie zijn er andere vetten om mee te koken, maar die hebben natuurlijk niet dezelfde kwaliteit als olijfolie. Maar het kan ook anderen ertoe aanzetten om goedkope olie te kopen, in de aanbieding, zonder gezondheidsgaranties, ofwel frauduleuze oliën.

Ga naar de inhoud