menu

Spanjaarden geven meer uit aan boodschappen in juli

Spanjaarden geven meer uit aan boodschappen in juli
Beeld: via canva.com

Spanjaarden geven meer uit aan boodschappen in juli

De totale verkoop van consumptiegoederen in de Spaanse boodschappenmandjes is in juli met 11,3% in waarde gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het volume steeg licht met 0,8%, terwijl de prijzen met 10,4% stegen, volgens gegevens van onderzoeksbureau NIQ.

Specifiek was voedsel opnieuw de grootste uitgave voor Spaanse huishoudens, met een stijging van de verkoop in waarde met 13%. Het was ook de categorie met de grootste vraagstijging, met een stijging van de verkoop in volume met 2,2%. Drogisterij en parfumerie, evenals dranken, hadden een meer gematigde stijging van de verkoop in waarde van 10% en 7,2%.

Wat de prijzen betreft, blijven deze stijgen vergeleken met een jaar geleden. Zo steeg de prijs van voedsel met 10,5%, drank met 8,7% en drogisterij en parfumerie met 8% ten opzichte van juli 2022.

De trend blijft hetzelfde wat betreft de meest inflatie gevoelige producten in juli. Suiker is nog steeds het product dat het meest in prijs stijgt vergeleken met een jaar geleden, met een stijging van 34,6%. Parafarmacie van grote consumptie steeg met 25,3%, rijst met 24,1% en diepvriesgroenten met 20,8%.

De producten die de minst stijgen in hun gemiddelde prijs ten opzichte van juli 2022, zijn koffie met 3,5%, wasmiddel met 2,9%, kant-en-klare gekoelde gerechten met 2,6%, noten met 1,7% en make-up met 1,3%.

Het rapport toont ook aan dat gezichtsbehandelingen, naast een aanzienlijke prijsdaling, de vraag het meest doen toenemen, met een stijging van 16,6% in de verkoop in volume, vanwege de zomer.