Politie waarschuwt voor het anti-autogordel t-shirt in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Politie waarschuwt voor het anti-autogordel t-shirt in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse Guardia Civil waarschuwt voor een fenomeen waar ze aardig door in de maling worden genomen maar wat niet echt veilig is. Het gaat om een ‘camiseta antimultas’ ofwel een anti-autogordel-bekeuring t-shirt. Het is eigenlijk niets meer of minder dan een wit shirt met een zwarte balk die van linksboven naar rechtsonder loopt en zo een autogordel nabootst en het bekeuren kan voorkomen.

Waarom zou je als autorijder zo’n shirt willen hebben? Omdat de Guardia Civil en DGT (Spaanse verkeersdienst) op veel plaatsen in Spanje speciale camera’s hebben geplaatst die bedoeld zijn om te controleren of autobestuurders wel een autogordel dragen en deze personen eventueel te bekeuren als ze dat niet doen. 

Met het t-shirt lijkt het net of je een autogordel draagt en de camera zal de bestuurder dus niet bekeuren. Deze shirts worden voor zo’n 30 euro verkocht op websites als Amazon, Ebay en Milanuncios.

De Guardia Civil weet dat er mensen zijn die gebruik maken van deze shirts want ook al wordt het niet automatisch herkend door de camera’s en de computersoftware, handmatig is wel te zien of iemand een ‘camiseta antimultas’ draagt of niet. 

De politie herinnert de gebruikers van deze shirts eraan dat het niet dragen van een autogordel weliswaar strafbaar is maar dat het niet dragen van een autogordel levensgevaarlijk kan zijn in het geval van een ongeluk. 

In Spanje zijn heel veel verkeersdoden te voorkomen als men de gordel om doet waarbij de verkeerspolitie aangeeft dat van de 1.180 doden in het verkeer in 2018 er 185 (23%) waren die geen autogordel om hadden.

Het rijden zonder autogordel kost in Spanje 200 euro aan verkeersboete en het verlies van 3 punten op een rijbewijs, met andere woorden dus een redelijk zware en dure straf. Ook bijrijders en andere inzittenden dienen een autogordel te dragen en ook dat kost 200 euro als dat niet gebeurt maar er worden geen punten op een rijbewijs ingehouden.

Ga naar de inhoud