Duizenden toeristen naar la Palma gekomen om naar vulkaanuitbarsting te kijken

Duizenden toeristen naar la Palma gekomen om naar vulkaanuitbarsting te kijken
Beeld: Delmi Álvarez / Twitter

Duizenden toeristen naar la Palma gekomen om naar vulkaanuitbarsting te kijken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Dit weekend van vrijdag 29 oktober tot en met maandag 1 november staat in Spanje bekend als de ‘Puente de Todos los Santos’ omdat 1 november een nationale vrije werkdag en feestdag is. Daarom trekken veel inwoners van Spanje er voor een lang weekend op uit en duizenden van hen zijn naar het Canarische Eiland la Palma gekomen om naar de vulkaanuitbarsting te komen kijken.

De eerste gedachte die bij de lezer zal opkomen is dat het om ramptoeristen gaat en in zekere vorm klopt dat ook. Maar het toerisme van La Palma ligt al meer dan zes weken geheel stil dus de tienduizenden toeristen die naar het Canarische Eiland komen worden door de ondernemers in de toeristensector met open armen ontvangen.

Volgens de vereniging van hoteleigenaren heeft La Palma op dit moment een hotelbezetting van 40% waar de andere logeeradressen nog bij opgeteld moeten worden. Voor de vulkaanuitbarsting was er nog sprake van een hotelbezetting van 70% maar veel toeristen zijn na het begin van het natuurgeweld gevlucht (terwijl er op het overgrote merendeel van het eiland niets aan de hand is). 

Ook winkels, bars, restaurants en excursiebureaus zijn zeer blij met de toeristen die ondanks de gevaren toch naar het eiland komen. Het is dan ook niet vreemd om toeristen met grote brillen, grote mondkapjes en gasmaskers en speciale kleding beladen met fototoestellen en smartphones te zien rondlopen op La Palma.Maar omdat het plotseling zo druk is geworden hebben de autoriteiten ook maatregelen moeten nemen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Zo kan niet iedereen zomaar met de auto dichtbij de afgesloten zone komen en moeten bezoekers hun auto bij het oude vliegveld Buena Vista parkeren. Daarna worden ze gratis met de bus naar de kerk van Tajuya vervoerd, daar is het beste balkon met panoramisch uitzicht op de vulkaan te vinden.

Het is een af en aan rijden want niet alleen overdag komen er honderden dagjesmensen naar Tajuya, ook in de avonduren wanneer het lava-spektakel spectaculair te zien is blijft het druk.

Ondertussen blijft de vulkaan lava spuwen en blijven de lavarivieren die steeds meer land en huizen met lava bedekt actief. Er worden verder ook dagelijks nog tientallen aardbevingen gemeten met op zaterdag de zwaarste tot nu toe met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter. Het zeer bijzondere natuurgeweld op La Palma is nog lang niet voorbij wat slecht nieuws is voor de bewoners van het eiland die er helemaal genoeg van hebben maar wellicht goed nieuws voor de ramptoeristen die het natuurgeweld willen zien. 

Ga naar de inhoud