Tijdens de eerste zeven maanden van 2022 zijn in Spanje bijna 9.000 woningen gekraakt

Tijdens de eerste zeven maanden van 2022 zijn in Spanje bijna 9.000 woningen gekraakt
Beeld: 123rf

Tijdens de eerste zeven maanden van 2022 zijn in Spanje bijna 9.000 woningen gekraakt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een van de dingen waar woningeigenaren in bepaalde autonome regio’s en provincies van Spanje zich zorgen om maken is krakers. In een tv-spot van een bedrijf dat alarminstallaties verkoopt in Spanje is te zien dat iemand een alarminstallatie wil hebben om te voorkomen dat er krakers in de woning komen wanneer zij op vakantie gaan. Een veelvoorkomend probleem op dit moment in Spanje waarbij met name de autonome regio Catalonië genoemd wordt.

Krakers (ocupas) zijn overal te vinden in Spanje maar met name in bepaalde regio’s van Spanje komt het vaker voor dat woningen gekraakt worden. Catalonië is de lijstaanvoerder in Spanje met 3.770 gekraakte woningen of aangifte van woningkraak in deze regio alleen. Dat is 42% van het totaal aantal gekraakte woningen in heel Spanje tot en met juli dit jaar.

Volgens de gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden er tussen begin januari en eind juli 2022 in Spanje 8.857 aangiften gedaan bij de politie van krakers waarvan 3.770 in Catalonië met alleen in de provincie Barcelona al 2.838 aangiften. De bijna 3.400 aangiften zijn ongeveer drie keer meer dan de 1.276 aangiften in Andalusië met 402 in de provincie Sevilla, 225 in Málaga en 208 in Cádiz. 

Op de derde plaats staat de Valencia regio met 1.093 aangiften van krakers waarvan 567 in de provincie Valencia, 347 in Alicante en 159 in Castellón. Op de vierde plaats staat de Madrid regio met 813 aangiften gevolgd door Castilla-La Mancha met 387, Murcia regio met 338 en de Canarische Eilanden met 250 aangiften van krakers. De minste aangiften werden gedaan in de regio’s La Rioja met 24, Asturië met 31, Cantabrië met 44 en Navarra met 51 aangiften van krakers.

Krakers weten precies wat ze doen en in veel gevallen zijn het niet meer families die een woning bezetten maar wordt het kraken georganiseerd door mafia’s die daarna de gekraakte woningen verhuren aan derden. 

De politie spreekt echter een veelgehoord gerucht tegen want het is niet zo dat als je na enkele uren of dagen afwezigheid terugkomt bij de eigen woningen en krakers aantreft het niet met de politie mogelijk is om de krakers uit de woning te krijgen. Als de eigenaar kan aantonen dat de woning hen hem/haar is dan kan de politie de krakers arresteren waarna deze een boete krijgen.

Er is echter enige onenigheid over de wetten wat betreft huisbezetting en krakers waardoor er veel verschillende scenario’s zijn en het in sommige gevallen wel mogelijk is om krakers uit een woning te krijgen en in sommige gevallen dat lastiger is.

Ga naar de inhoud