Op 31 oktober stond Spanje stil bij alle slachtoffers van de Franco-dictatuur

Op 31 oktober stond Spanje stil bij alle slachtoffers van de Franco-dictatuur
Beeld: Europa Press

Op 31 oktober stond Spanje stil bij alle slachtoffers van de Franco-dictatuur

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 31 oktober 2022 heeft men in Spanje voor het eerst de ‘Día del recuerdo y homenaje a las víctimas del golpe militar’ gevierd, een dag waarbij men stilstaat bij alle slachtoffers van de Franco-dictatuur zoals dat omschreven staat in de ‘Ley de Memoria Democrática’. 

Op maandag werd voor het eerst de herdenkingsdag en eerbetoon aan de slachtoffers van de militaire staatsgreep, de oorlog en de Franco-dictatuur gevierd, zoals vastgelegd in de wet van de democratische herinnering. Nadat de ‘Ley de Memoria Democrática’ definitief werd aangenomen, werd 31 oktober uitgeroepen tot een jaarlijkse herdenkingsdag in Spanje. Op 8 mei zal men ook jaarlijks stilstaan bij alle mannen en vrouwen die als gevolg van de burgeroorlog en de dictatuur van Franco in ballingschap moesten leven.

De wet beschouwt slachtoffers als die mensen die fysieke, morele of psychologische schade, materiële schade of aantasting van fundamentele rechten hebben geleden vanaf de staatsgreep van 18 juli 1936 tot de inwerkingtreding van de Grondwet van 1978. Daarom omvat het degenen die stierven en verdwenen als gevolg van de burgeroorlog en de dictatuur, maar ook ballingen, LGTBI-mensen, kinderen die zonder toestemming van hun ouders werden geadopteerd, evenals de Baskische, Catalaanse en Galicische talen en cultuur.

In 1939 maakte de Spaanse generaal Francisco Franco definitief een einde aan de Tweede Spaanse Republiek. Hij vestigde een dictatoriaal regime dat zich tot kort na zijn dood in 1975 wist te handhaven. De dictator kwam aan de macht na een bloedige burgeroorlog, die was ingeluid door een staatsgreep op 17 en 18 juli 1936.

Ga naar de inhoud