Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (28)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (28)

Literaire reisgids van Spanje: verhalen voor de literaire toerist (28)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke week plaatsen we aan de hand van de tips en informatie van de ‘Typisch Spanje’ auteur Frieda Kleinjan een reis door Spanje maar dan op een andere manier. Dat doet de schrijfster door middel van bekende en minder bekende boeken en romans om zo de link tussen het reizen, de cultuur en literatuur te maken tijdens de wekelijkse ‘literaire reisgids van Spanje’, een must voor de lezers die aan ‘literair toerisme’ willen doen. Via de links in het artikel zijn de boeken meteen te bestellen om zo al aan jouw literaire reis door Spanje te beginnen.

Je zou literair toerisme kunnen omschrijven als een soort cultureel toerisme dat zich heeft ontwikkeld op plekken die verband houden met gebeurtenissen in fictieve teksten. Met andere woorden: het is een nieuw soort cultureel toerisme dat fictie verbindt met de echte wereld. 

Voor in de rugzak

Wat is er fijner dan op het strand, in de bergen of op een terras een luchtig boek te lezen, waarin Spanje de hoofdrol speelt. Het kan over de liefde gaan, bloedstollend zijn, een emotionele lading hebben of over het verlangen gaan naar een totaal ander leven. Wat al die boeken gemeen hebben is dat je ze in één adem uitleest.

Milena Busquets: ‘Ook dit gaat voorbij”

Tegen de achtergrond van het idyllische kustplaatsje Cadaqués speelt zich de roman Ook dit gaat voorbij, También esto pasará, af van Milena Busquets (1972). Hierin zet de schrijfster haar persoonlijke ervaringen met de dood van haar moeder, uitgeefster en schrijfster Esther Busquets, om in literatuur.

‘Ook dit gaat voorbij’ is een emotionele monoloog van de veertigjarige Blanca die besluit de zomer in Cadaqués door te brengen waar haar moeder begraven ligt en een huis had, dat nu van haar is. Om haar leven weer in balans te brengen neemt ze haar kinderen, haar twee ex-mannen en een groep vrienden met hun kroost mee. Ter plekke verschijnt ook nog een minnaar op het toneel.

Van haar excentrieke moeder, met wie ze een heel speciale band had, heeft ze geleerd in volle vrijheid te leven, maar ook dat pijn en verdriet voorbij zullen gaan, zoals euforie en geluk voorbijgaan. In een roes van zon, zee en seks leeft ze zich in Cadaqués helemaal uit, maar beseft ze tegelijkertijd dat ze nu eindelijk volwassen dient te worden en haar plek in de wereld veroveren.

Milena Busquets snijdt op lichte toon een aantal gevoelige thema’s aan, zoals het verlies van een moeder, het verwerken van rouw en de dunne grens tussen lichtheid en tragiek.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Milena Busquets: Ook dit gaat voorbij, Uitgeverij Meulenhoff, 2015, vertaling Arieke Kroes.

Suzanne Vermeer: ‘Costa del Sol’

Elines man, Alexandro, is een jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen, waardoor ze op jonge leeftijd alleen met twee kinderen achterblijft. Net voor dat ongeluk ontving ze een dreigbrief. Wie de afzender is heeft de politie tot nu toe niet kunnen achterhalen. Eline heeft haar leven weer enigszins op orde als ze besluit met haar kinderen op vakantie naar Spanje te gaan, het geboorteland van Alexandro. Maar in plaats van een verblijf bij haar schoonfamilie, heeft Eline als verrassing een vakantie geboekt aan de zandstranden van de Costa del Sol. De kinderen zijn dolenthousiast.

Bij het ongeluk van Alexandro was nog een andere man betrokken. Wanneer zijn vrouw, Sara, onverwacht bij Eline langskomt, delen ze hun verdriet, machteloosheid en gemis. Eline vertelt Sara dat ze ervan overtuigd is dat de dood van haar man niet zomaar een ongeluk is. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid.

Aanvankelijk lijkt de vakantie aan de Costa del Sol een groot succes te worden, maar al snel gebeuren er vreemde dingen: een figuur met boerka duikt overal op en met regelmaat verdwijnen de kinderen van Eline. Welk geheim heeft de familie van Alexander te verbergen? Sara, die journaliste is, schiet Eline te hulp. Maar de vraag is of ze dat zonder gevaar kan doen. In de loop van het verhaal komt iets boven water wat het daglicht niet kan verdragen.

Wil je weten hoe het hen verder vergaat? Vergeet dan niet deze vakantiethriller in je rugzak te stoppen.

KLIK HIER om dit boek te bestellen. Suzanne Vermeer (pseudoniem van Paul Goeken): A.W. Bruna Uitgevers, 2015. 

typisch

‘Typisch Spanje’
Het boek ‘Typisch Spanje rondgang door een eigenzinnig land’ geschreven en samengesteld door Frieda Kleinjan, is een bundel met fascinerende verhalen over uiteenlopende onderwerpen: architectuur, beeldende kunst, literatuur, sport, film, natuur, muziek, tradities… Al die verschillende cultuuruitingen vormen de identiteit van Spanje, leggen de ziel ervan bloot, tonen het land in al haar schakeringen. Voor elke Spanjeliefhebber valt er iets nieuws te ontdekken. KLIK HIER om dit boek te bestellen.

De hierboven vermelde boeken en/of producten zijn onderdeel van een affiliatie programma. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en uiteindelijk te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percentage van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper helemaal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. Veel plezier ermee!

Ga naar de inhoud