Prijzen van bloemen voor Allerheiligen hoger in Spanje vanwege inflatie en energiecrisis

Prijzen van bloemen voor Allerheiligen hoger in Spanje vanwege inflatie en energiecrisis
Beeld: Canva

Prijzen van bloemen voor Allerheiligen hoger in Spanje vanwege inflatie en energiecrisis

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is in Spanje traditie om met Allerheiligen of ‘Todos los Santos’ op 1 november naar de begraafplaatsen te gaan om daar de graven van familieleden, vrienden en bekenden te verzorgen, schoon te maken en nieuwe bloemen neer te leggen. Maar dit jaar zorgen de energiecrisis en de inflatie ervoor dat de bloemen circa 20 tot 30 procent duurder zijn geworden.

Deels wordt de prijsstijging van de bloemen verklaard doordat kwekers in bloemenland Nederland vanwege de hoge energiekosten zijn gesloten en er minder bloemen beschikbaar zijn. Vanwege de hoge brandstofkosten is de distributie ook duurder geworden en de inflatie helpt ook niet mee om de prijzen laag te houden in Spanje.

Het hangt natuurlijk af welke bloemen je koopt maar de prijzen liggen al snel tussen de 20 en 60 euro bij de tuincentra en nog hoger bij bloemisterijen terwijl dat enkele jaren geleden nog 10 tot 20 euro was. Vanwege de hoge prijzen voor ‘echte’ bloemen is de ‘plastic’ bloemenmarkt een booming business geworden. Dit jaar zullen wellicht meer inwoners van Spanje kiezen voor plastic bloemen (van de Chinese winkel) die in plaats van enkele dagen of weken, maanden of jaren meegaan.

De best verkopende ‘echte’ bloemen zullen zoals altijd de bloemen met neutrale en zachte tinten met wit als hoofdkleur zijn. Onder die seizoensklassiekers vallen de monoflower chrysanten, gladiolen, vertakte madeliefjes, anjers en miniclaveles, gerbera’s, lelies, paniculata’s en de daarbij behorende greens die in Spanje worden geteeld, hoofdzakelijk in Andalusië met 951 hectare.

Ga naar de inhoud