Prijzen van bloemen voor Allerheiligen opnieuw hoger in Spanje

Prijzen van bloemen voor Allerheiligen opnieuw hoger in Spanje
Beeld: via canva.com

Prijzen van bloemen voor Allerheiligen opnieuw hoger in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is in Spanje traditie om met Allerheiligen of ‘Todos los Santos’ op 1 november naar de begraafplaatsen te gaan om daar de graven van familieleden, vrienden en bekenden te verzorgen, schoon te maken en nieuwe bloemen neer te leggen. Maar dit jaar zorgt de inflatie ervoor dat de bloemen circa 25 tot 30 procent duurder zijn geworden.

Op Allerzielen zullen Spanjaarden naar verwachting gemiddeld 40 euro uitgeven aan bloemen om hun overleden dierbaren te herdenken. Dit is in lijn met eerdere jaren, maar de inflatie zal waarschijnlijk de prijzen iets opdrijven, aldus de Spaanse Vereniging van Bloemisten (AEFI).

De prijs fluctueert afhankelijk van de bloem. Als een boeket rozen vorig jaar rond de 10 euro kostte, kunnen ze dit jaar 12 euro kosten. Andere bloemen, zoals chrysanten, zijn een van de duurste, vanwege hun herkomst, deze komen namelijk hoofdzakelijk uit Nederland.

De vraag naar bloemen voor Allerheiligen is, ondanks de hogere prijzen, onverminderd groot. Dit komt doordat ‘Todos los Santos’ een belangrijke feestdag is in Spanje, waarop mensen hun overleden dierbaren herdenken. De sector is echter wel geconfronteerd met uitdagingen, zoals de hitte en de droogte. Deze hebben de bloemenoogst beïnvloed, waardoor sommige seizoensgebonden bloemen, zoals tulpen, nog niet beschikbaar zijn.

De best verkopende ‘echte’ bloemen zullen zoals altijd de bloemen met neutrale en zachte tinten met wit als hoofdkleur zijn. Onder die seizoensklassiekers vallen de monoflower chrysanten, gladiolen, vertakte madeliefjes, anjers en miniclaveles, gerbera’s, lelies, paniculata’s en de daarbij behorende greens die in Spanje worden geteeld, hoofdzakelijk in Andalusië met meer dan 950 hectare.

Vanwege de hoge prijzen voor ‘echte’ bloemen is de ‘plastic’ bloemenmarkt een booming business geworden. Dit jaar zullen wellicht meer inwoners van Spanje kiezen voor plastic bloemen (van de Chinese winkel) die in plaats van enkele dagen of weken, maanden of jaren meegaan.

Ga naar de inhoud