Search
menu
Search

Spanje krijgt deze week te maken met winterachtig weer met veel sneeuwval

Spanje krijgt deze week te maken met winterachtig weer met veel sneeuwval
Beeld: via canva.com

Spanje krijgt deze week te maken met winterachtig weer met veel sneeuwval

De maand oktober eindigt met Halloween en november begint met Allerheiligen en algemene instabiliteit met een daling van de temperatuur die eindelijk winters weer naar grote delen van Spanje zal brengen.

De nieuwe weersomstandigheden heeft de Spaanse weerdienst (AEMET) ertoe aangezet een informatiebulletin uit te geven waarin wordt gewaarschuwd dat de storm ‘Ciarán’ een storm zal veroorzaken met zeer hevige windstoten, veel neerslag en sneeuw in de bergen op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden.

De invloed van deze storm zal in veel delen van Spanje een winterachtig beeld opleveren. Vanaf donderdag zal de neerslag zich over het hele Spaanse vasteland verspreiden en zal deze vooral hevig zijn in het noordwesten, Cantabrië, Castilië en León en het binnenland van Spanje.

Een koudere luchtmassa zal de sneeuwgrens doen dalen. De Cantabrische bergen en de Pyreneeën zullen de eerste noemenswaardige sneeuwval van het seizoen ontvangen, en er zal ook sneeuwval optreden in de Centrale en Iberische bergsystemen. Op sommige plaatsen in het noorden van het land kan de sneeuwgrens onder de 1.500 meter dalen.

Op vrijdag zal de hevige neerslag in het noorden aanhouden en zich tijdens het weekend opnieuw uitbreiden naar grote delen van het vasteland. Tot die tijd kan de neerslag in Galicië en bergachtige gebieden meer dan 100 liter bedragen, en meer dan 50 liter in het binnenland van het noorden. Opnieuw zal het gebied langs de Middellandse Zee de minste neerslag hebben.

De storm zal ook harde wind veroorzaken, die met veel kracht over het hele land zal waaien. De windstoten kunnen meer dan 100 kilometer per uur bedragen en zelfs meer dan 120 kilometer per uur op grote hoogte. Donderdag en zaterdag zullen de dagen met de grootste impact zijn, dus het wordt aanbevolen om de voorzorgsmaatregelen te verhogen.

De storm op zee zal zeer hevig zijn aan de Atlantische kust. De golven zullen tussen de 8 en 9 meter hoog zijn aan de kusten van Galicië en Cantabrië, terwijl de golven in de Middellandse Zee meer dan 4 meter hoog zullen zijn.

Het wordt steeds kouder, met maxima die in veel regio’s niet boven de 10 graden zullen uitkomen. In kustgebieden liggen de temperaturen rond de 15 graden, iets hoger dan aan de kust van Andalusië. De nachten zullen ijzig worden, met de eerste ochtendvorst.

De komende dagen zal het weer op de Canarische Eilanden wisselvallig zijn, met bewolking en enkele buien, zonder grote veranderingen in de temperatuur.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?