Search
menu
Search

Alle informatie over de tolvrije AP-7 tussen Tarragona en Alicante

Oeps ... foto ontbreekt!

Alle informatie over de tolvrije AP-7 tussen Tarragona en Alicante

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Uiteraard heb je er al over gelezen of gehoord maar we willen het bericht nogmaals herhalen en uitbreiden omdat het goed nieuws is voor de duizenden Nederlanders en Belgen die met eigen vervoer over de AP-7 snelweg richting het zuiden of noorden van Spanje rijden. Vanaf 1 januari 2020 wordt de tolweg tussen het zuiden van Tarragona en het zuiden van Alicante tolvrij.

De AP-7 snelweg ofwel ‘Autopista del Mediterráneo’ tussen de provincie Tarragona, Valencia en Alicante is 367 kilometer lang en heeft over het hele traject een tol van 45,90 euro. 

Vanaf 1 januari 2020 zal die tol komen te vervallen wat uiteraard goed nieuws is voor de Spanjaarden maar ook buitenlanders die gebruik maken van deze snelweg om naar de Comunidad Valenciana, Murcia of Andalusië te rijden of andersom richting de Franse grens in Catalonië.

Welk deel

Om precies te weten over welk deel van de AP-7 snelweg we het hebben, een korte uitleg. De tolweg tussen l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona in Catalonië) en San Juan de Alicante wordt tolvrij. De AP-7 was reeds onderbroken en gratis bij Valencia (V-31, V-30 en A-7) tussen Silla en Puçol.

Het deel bij Alicante genaamd ‘circunvalación de Alicante’ (omweg/ringweg) tussen de A-31 en A-7 werd door de regering gered maar zal nog steeds een tol hebben van ongeveer 3 euro. Er is een gratis alternatief, te weten de A-70.

In totaal zal 367 km aan AP-7 snelweg gratis worden tussen de stad Tarragona (tolpoort l’Hospitalet de l’Infant) en Alicante (afslag San Juan). 

Crevillente – Cartagena tot 2048

De AP-7 snelweg tussen Crevillente en Cartagena zal nog steeds tegen betaling zijn omdat het contract met de beheerder Ausur nog actief is. Het deel van deze weg is gratis in de autonome regio Murcia maar niet bij de tolpoorten van Los Montesinos en La Zenia in de provincie Alicante.

Zoals het er nu naar uitziet zal de tolweg tussen Crevillente en Cartagena in de provincie Alicante (want in de regio Murcia is deze weg tolvrij) nog tot het jaar 2028 met tol zijn. In dat jaar loopt pas het contract af met de huidige beheerder. In 1998 kreeg de beheerder van de PP-regering van Aznar een verlenging van maar liefst 50 jaar, met andere woorden de komende 28 jaar heeft Ausur nog het beheerdersrecht.

Naam AP-7?

De naam van de AP-7 zal nog steeds hetzelfde blijven (de P staat officieel voor Peaje). De reden daarvoor is om geen verwarring te veroorzaken met de gratis A-7. De Spaanse overheid zal een nieuwe benaming moeten zoeken of voor de AP-7 of voor de A-7. Oorspronkelijk had deze weg de naam A-17 tussen Frankrijk en Barcelona en het deel tussen Crevillente-Cartagena was de A-37. 

Onderstaande kaart geeft de volgende wegen aan: De AP-1 (Burgos-Armiñón); AP-2 (Tarragona-La Jonquera); AP-7 (Montmelo-Papiol); AP-7 (Tarragona-Valencia-Alicante); AP-7 (Zaragoza-Olleria); AP-4 (Sevilla-Cádiz). Kaart gemaakt door de krant El Español.

Tolpoorten

Aangezien de AP-7 tussen Tarragona en Alicante gratis wordt zullen ook de tolpoorten gaan verdwijnen, maar niet meteen. Op sommige plaatsen waar het rustig is met het verkeer is men reeds begonnen met het verwijderen van de tolpoorten maar op die delen van de snelweg waar het druk is zal men voorlopig nog door de tolpoorten moeten rijden maar dan zonder te betalen en met de slagbomen open. 

In het noorden van de provincie Alicante in de Marina Alta regio bij Ondara is de tolpoort al weggehaald. Bij Vila-seca/Salou heeft men een nieuwe tolpoort gebouwd aangezien het deel richting de Franse grens nog niet tolvrij zal worden in 2020. 

Plannen Valencia regio

In de deelregio Valencia heeft men reeds aangegeven dat men verbeteringen of aanvullingen wil rondom de AP-7. Zo wil men in de provincie Castellón verbeteringen aan de N-238 tussen de actuele tolpoort bij Vinaros (AP-7) en de N-340. Men wil ook een betere verbinding tussen Vinaros en Morella op de N-232.

In de provincie Valencia wil men verbeteringen aan de A-7 autoweg bij Valencia met verbinding Alzira en de AP-7. In de provincie Alicante wil maken verbeteringen op de N-332 tussen Gata en Pedreguer waar rond Javea het vaak erg druk is. Daarnaast wil men een weg tussen de AP-7 en N-332 bij Altea, Alfaz del Pi en La Nucia.   

Andere tolwegen

De eerste tolweg die gratis werd was de AP-1 tussen Burgos en Armiñon in het noorden van Spanje. Dat gebeurde eind 2018.

Vanaf 1 januari 2020 zal ook de AP-4 ofwel Autopista del Sur tussen Sevilla en Cádiz tolvrij worden. Het gaat hier om een snelweg van 93 km waar dagelijks gemiddeld 21.974 voertuigen gebruik van maken. De tol kost dit jaar 7,42 euro op de AP-4.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell (Tarragona). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Het ministerie van Ontwikkelingszaken heeft al aangekondigd dat men is begonnen met de voorbereidingen om ook de AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell (Tarragona) en de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera (Gerona) bij de Frans/Spaanse grens tolvrij te maken na augustus 2021. Of dat uiteindelijk doorgaat ligt eraan wie er op dat moment regeert in Spanje.  

Op onderstaande kaart staan de tolwegen waar nog wel tol geheven wordt in 2020. Kaart gemaakt door de krant El Español.  

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?