Na 50 jaar een tolvrije AP-4 tussen Sevilla en Cádiz

Na 50 jaar een tolvrije AP-4 tussen Sevilla en Cádiz
Beeld: Europa Press

SEVILLA – Net zoals de AP-7 tussen Tarragona en Alicante wordt ook de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz tolvrij op 1 januari 2020. Daarmee komt een einde aan 50 jaar tol op een belangrijke snelweg die voor de beheerders zeer winstgevend was, aldus de Minister van Ontwikkelingszaken.

Meer dan 10 miljoen weggebruikers per jaar hoeven vanaf 1 januari 2020 geen tol meer te betalen om gebruik te maken van de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz. Deze 93 km lange snelweg wordt ook wel de ‘Autopista del Sur’ genoemd en begint in de buurt van Dos Hermanas (Sevilla) en eindigt in de buurt van Puerto Real (Cádiz).

De beheerders contracten voor de AP-4 werden gedurende 26 jaar non-stop door zowel de PSOE als de PP regeringen verlengd. In 1969 ten tijde van de Franco dictatuur kreeg het bedrijf Aumar (nu eigendom van Abertis) het recht om voor 24 jaar tot 1993 deze tolweg te beheren. In 1977 werd door de regering van Adolfo Suarez (UCD) besloten het beheer tot aan 1999 te verlengen maar in 1986 werd dit nogmaals verlengd tot 2006 door Felipe Gonzalez (PSOE).

Dankzij de sociale druk wist men te voorkomen dat de PSOE regering in 1995 opnieuw het beheer zou verlengen maar twee jaar later wist de regering van José Maria Aznar (PP) alsnog een verlenging te geven tot 31 december 2019. In mei 2005 werd een overeenkomst gesloten tussen de Junta de Andalucía en de beheerder om de tol tussen Jerez de la Frontera en Cádiz vrij te geven, iets wat de regionale autoriteiten 72 miljoen euro kostte.

Volgens de huidige demissionaire minister van Ontwikkelingszaken was de AP-4 een zeer winstgevende snelweg voor de beheerders. De kosten op jaarbasis worden geschat op 5,4 miljoen euro maar het afgelopen jaar wist de beheerder van de AP-4 maar liefst 60 miljoen euro te verdienen, ‘un buen negocio’ zo omschrijft minister José Luis Ábalos dit.

Volgens de minister zullen de gebruikers van de AP-4 tolweg vanaf 1 januari minstens 80 miljoen euro besparen voor het gebruik van deze drukke snelweg. Het rijden in Andalusië wordt vanaf volgend jaar plots 45% goedkoper aldus de minister. 

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

3 reacties op “Na 50 jaar een tolvrije AP-4 tussen Sevilla en Cádiz”

  1. Het stuk in de provincie Cadiz tot Jerez de la Frontera Noord is zeker al meer dan 10 jaar tolVrij En de burg Puerto Real naar Cadiz die vroeger 25 peseta koste is tolvrij vanaf het moment dat hij af betaald was . De burg behoorde bij de A4 in die tijd . Je moest op 3 plaatsen tol betalen namelijk op de burg dan in Jerez de la Frontera allebei in de provincie Cadiz , en dan nogmaals het stuk in de provincie Sevilla

    1. Grappig, wij rijden regelmatig tussen Sevilla en Cadiz niks van gemerkt. Vrijdag en zaterdag nog per rit 7,85 betaald. Waarschnl moet het dus nog ingaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Vanwege technische problemen bij de nieuwsbrief provider is de editie van 4 juni (nog) niet verstuurd. Excuses.

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.