10x bijgeloof om het nieuwe jaar te beginnen in Spanje

10x bijgeloof om het nieuwe jaar te beginnen in Spanje
Beeld: Canva

10x bijgeloof om het nieuwe jaar te beginnen in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het nieuwe jaar staat op het punt om te beginnen en veel mensen zien uit naar 12 nieuwe maanden met nieuwe kansen, ervaringen en avonturen. Maar het is ook een goed moment om stil te staan bij wat we achter ons laten, dat wil zeggen de 12 afgelopen maanden in een moeilijk en onvoorspelbaar 2020. 

Om het ‘año nuevo’ goed te beginnen en zeker voor de mensen die bijgelovig zijn, zetten we 10 bijgeloven op een rijtje die te maken hebben met het ‘adiós’ van het oude en het ‘bienvenido’ van het nieuwe jaar in Spanje. Als je bijgelovig bent lees dan niet verder dan bijgeloof 10 want het zijn er 13 geworden (ongeluksgetal he).

‘Superstición’ is het Spaanse woord voor bijgeloof wat in feite het geloof in het bovennatuurlijke is, afwijkend van of niet gebaseerd op de gevestigde ‘officiële’ geloofsovertuiging. Als je in het Spaans wilt zeggen dat je bijgelovig bent zeg je ‘soy supersticioso’ of als je wilt zeggen dat je in het bijgeloof gelooft zeg je ‘creo en la superstición’.  

We gaan het in dit artikel niet hebben over over het algemeen bijgeloof want dat hebben we in DIT ARTIKEL al eens omschreven. We gaan het hier wel hebben over bijgeloof specifiek voor Oud & Nieuw, de jaarwisseling, ‘Áño Nuevo’ en ‘Nochevieja’.

1. Twaalf druiven (doce uvas)

De ‘doce uvas’ ofwel het eten van de 12 druiven met de jaarwisseling is wellicht wel het grootste en bekendste Spaanse Oud & Nieuw bijgeloof. De traditie zegt dat men op elke klokslag op oudejaarsavond één druif moet eten om zo een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar te hebben.

2. Rood ondergoed (ropa interior roja)

Heel sexy en goed voor de romantiek maar daar heeft het dragen van rood ondergoed met de jaarwisseling eigenlijk niets mee te maken. Net zoals bij de 12 druiven zorgt het dragen van rood ondergoed ervoor dat je in het nieuwe jaar kan rekenen op veel geluk. Als je een echte die-hard bijgelovig iemand bent dan moet je om middernacht het rode ondergoed uittrekken en meteen verbranden. In de praktijk zal dat weinig gebeuren.

3. Ring in glas (anillo en copa)

Drink je champagne of natuurlijk in Spanje de Cava met de jaarwisseling dan kun je een ring in je glas doen en dat glas daarna leeg drinken. Ook dat moet zogenaamd geluk brengen in het nieuwe jaar (ring niet inslikken he).

4. Naar buiten vegen (barrer hacia fuera)

Het is geen algemeen bijgeloof met Oud & Nieuw in Spanje maar op verschillende plaatsen in het land is het normaal om op de laatste dag van het jaar het huis met een bezem schoon te maken en al het oudejaars vuil naar buiten te vegen om alle slechte energie uit huis te halen voordat het nieuwe jaar begint. De meeste mensen zullen dan ook het hele huis ventileren door alle ramen en deuren gedurende lange tijd open te zetten om alle slechte energie uit huis te blazen.

5. Koffer naast deur (maleta junto a la puerta)

Hou je van reizen en wil je in het nieuwe jaar veel op reis of een lange en speciale reis maken, plaats dan een of meerdere koffers naast de deur. Als je het echt goed wilt doen moet je eerst met de koffer door huis lopen (of rijden) en dan de koffer op oudejaarsavond naast de deur plaatsen. Veel reisplezier!

6. Veel kleding in kast (mucha ropa en el armario)

Naast het rode ondergoed bijgeloof bestaat er ook een traditie of bijgeloof om het ondergoed (maakt niet uit welke kleur) binnenstebuiten te dragen en in de kledingkast op te hangen wanneer de 12 klokslagen voorbij zijn. Dat moet er voor zorgen dat er gedurende het hele nieuwjaar voldoende kleding in je kast hangt.

7. Rond een boom dansen (bailar alrededor de un árbol)

Hou je van de natuur en wil je het nieuwe jaar zo natuurlijk mogelijk beginnen, dans dan met de jaarwisseling rond een boom. Dat moet ervoor zorgen dat je veel geluk en voorspoed in het nieuwe jaar krijgt. 

8. Emmer water (cubo de agua)

Net zoals het huis schoonvegen met een bezem en de ramen en deuren opzetten zoals we beschreven bij bijgeloof 4, is het plaatsen van een emmer gevuld met water ook een bijgelovige activiteit om alle slechte energie uit een huis te halen of absorberen voordat het nieuwe jaar begint. 

9. Geld in schoenen (dinero en los zapatos)

Is je gezondheid goed en heb je geen problemen met slechte energie in huis dan kun je geld in je schoenen stoppen tijdens de jaarwisseling om zo in ieder geval in het nieuwe jaar een goed economisch vooruitzicht te hebben. Met dit bijgeloof heb je geen financiële problemen in het nieuwe jaar.

10. Gekleurde kaarsen (velas de colores) 

Het aansteken van gekleurde kaarsen heeft ook verschillende betekenissen: geel (overvloed); oranje (intelligentie); groen (gezondheid); wit (duidelijkheid). Kies je kleur uit voor het bijhorende bijgeloof of steek alle kleuren tegelijk aan met de jaarwisseling.

11. Rechtervoet (pie derecho)

Als je met je linkervoet een kamer of ruimte betreedt heb je veel ongeluk dus het is aan te raden om het nieuwe jaar te beginnen met je rechtervoet. Na de jaarwisseling moet je de eerste stap dus nemen met je rechtervoet … ben je daar al te laat mee dan kun je blijkbaar het ongeluk weghalen door drie keer achter elkaar een kruisje te slaan. 

12. Iemand zoenen (besar a alguien)

Ben je vrijgezel met de jaarwisseling dan is het zaak om meteen iemand te zoenen of kussen om in het nieuwe jaar geluk in de liefde te hebben. Misschien gebeurt dat wel met dezelfde persoon die je als eerste zoent of kust in het nieuwe jaar.

13. Wenslijstje (lista de deseos)

Heb je wensen voor het nieuwe jaar, maak dan een lijstje met drie van je belangrijkste wensen en plak dat lijstje vóór de laatste avondmaaltijd van het jaar aan je lichaam. Als het nieuwe jaar begonnen is moet je dat wensenlijstje meteen verbranden en voila … al je wensen komen uit.

Ga naar de inhoud