Search
menu
Search

Dorpscafé in de provincie Burgos is verhuurd voor 12 euro per maand

Dorpscafé in de provincie Burgos is verhuurd voor 12 euro per maand
Beeld: Google Streetview / screenshot

Dorpscafé in de provincie Burgos is verhuurd voor 12 euro per maand

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – Het gemeentebestuur van Padilla de Abajo, een dorpje in de provincie Burgos met 45 inwoners, staat het uitbaten van het dorpscafé af voor slechts 12 euro per maand. Door die lage prijs hoopt de gemeente het enige ontmoetingspunt voor de bevolking in ere te houden.

Ignacio Grajal, burgemeester van het dorpje Padilla de Abajo, ziet met lede ogen toe hoe de ontvolking ook in zijn dorp toeslaat. De lokale bar was al een tijdje dicht, geen goed nieuws voor het dunbevolkte Padilla de Abajo. Daarom verhuurt de gemeente het nu voor stunt prijs van 12 euro per maand. 

Moeilijke omstandigheden dus om een bar rendabel te houden, maar wel een gunstige huurprijs. Marta Delgado ging de uitdaging aan en voert vanachter haar bar mee de strijd tegen de Spaanse ontvolking.

De bar zelf is op en top Spaans. Er zijn patatas bravas, hamburgers en hotdogs te krijgen. Tegen de muur prijken de schilden van Real Madrid, FC Barcelona en de voetbalclub van Burgos. Delgado neemt geen risico om vijanden te maken door een foute voetbal keuze.

Marta Delgado komt zelf ook uit Burgos, en toen ze over de comfortabele huurprijs hoorde, besliste ze zich aan het avontuur te wagen. Haar partner, Santiago Pardo, metselaar van beroep, helpt haar als ze eieren nodig heeft of er iets in de keuken hersteld moet worden.

Het hangt van de klanten af wanneer ik de deur dicht doe, vertelt Delgado, het kan erg laat worden, zeker als er groepjes zijn die vieren dat ze een publieke plek hebben om samen te eten en drinken. Volgens een rapport van de bank van Spanje zijn 270 van de 371 gemeenten van de provincie Burgos, waaronder Padilla de Abajo, met ontvolking bedreigd. Initiatieven als het bewust openhouden van deze bar kunnen dan ook op grote steun rekenen.

Ga naar de inhoud