Search
menu
Search

SpanjeVerhaal: Mi historia numero ocho (8)

SpanjeVerhaal: Mi historia numero siete (8)
Beeld: Freepik

SpanjeVerhaal: Mi historia numero ocho (8)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Onder het pseudoniem VG worden er regelmatig verhalen geschreven die als onderwerp het leven, wonen, ontdekken, genieten en integreren in Andalusië hebben. De verhalen gaan over de verschillen tussen Nederlanders/Belgen en Andalusiërs maar ook over anekdotes en belevenissen tijdens het overwinteren in het zuiden van Spanje waarbij de beperkte kennis van de Spaanse taal soms voor hilarische taferelen kan zorgen.

Plotseling is het kerstmis en nieuwjaar. Hoezo opeens. Kerstmis valt meestal op 25 december. En nieuwjaar toch ook meestal op 1 Januari. Met China bemoeien we ons even niet. Dat kun je dus een heel jaar lang zien aankomen. Als je er op let en er op zit te wachten wel. Hier in Andalusie tijdens onze eerste overwintering zijn de maanden november en december omgevlogen. Geen tijd gehad om op kerstmis te gaan zitten wachten Alles nieuw. Van alles uit te vinden. Heel veel te leren. Veel aanpassen. Dat zal mogelijk gaan veranderen bij tweede derde of meerdere overwinteringen.

U kent echter het volgende fenomeen. Aan ellende lijkt geen eind te komen. Feesten zijn om, voor dat ze begonnen zijn. Overwinteren in Andalusie ervaren we als een feest. Kenmerk, afgelopen vooraleer het begonnen is.

Malaga dat is één. Malaga met de kerst en nieuwjaar? Dat is niet in een cijfer uit te drukken. Door Malaga kuieren tijdens de kerstperiode heeft iets surrealistisch. De kerstverlichting in de Calle Larios kan zich meten met de mooiste ter wereld. Neem even de moeite om uit te zoeken wanneer die kerstverlichting als omlijsting van een geluid en lichtshow wordt gebruikt. Wij hebben het geluk gehad het een en ander te mogen zien in de wereld. Edoch de eerste keer dat wij de licht en geluid show in de Calle de Larios aanschouwden, waren we volledig overdonderd door het effect. De enorme lengte van de straat, zo vol mensen dat er letterlijk en figuurlijk geen muis meer bij kan. Werkte ongetwijfeld  mee aan die overweldigende indruk.

Tegelijk met de show in de Calle de Larios loopt tegen de muren van het Alcazaba een diashow. Meer dan de moeite waard om een ommetje naar het Alcazaba te maken. Malaga met de kerstdagen. Wij kunnen zwaardere straffen bedenken. Dit minstens een keer te mogen beleven is een geschenk. Ben je een beetje bekomen van de indrukken in de Calle de Larios en rond het Alcazaba? Wordt het tijd om richting de haven te bewegen. Paralel aan de grote weg die langs de Puerto de Malaga loopt, treft u een eindeloze rij kraampjes aan. Dat is de kerstmarkt. Verzin een kerstspecialiteit. U zult hem hier vinden. Even binnen lopen in het gemeentehuis. De aldaar opgebouwde mega kerststal bekijken. Kan geen spijt gevoelens opwekken.

Tijdens onze eerste Malaga kerstervaring was er nog niets, dat bekend stond als SARS-COV2. Het geeft een onbeschrijfelijk leeg en triest gevoel te ervaren, dat Corona nu in december 2021 voor het tweede achtereenvolgende jaar een stempel op alles en iedereen drukt. Drukt in de slechtste betekenis van het woord. We beschrijven in deze artikelen onze ervaringen van een aantal overwinteringen. De eerste overwintering vond plaats in de winter van 2017 – 2018. Corona kenden we toen wel, maar hoofdzakelijk als biermerk. Ook als attribuut dat sommige hoog geplaatsten op hun hoofd zetten. Andalusische kinderen doen dat ook graag. Een Corona op hun hoofdje zetten.Veel van die kinderen zien er dan uit om ter plekke een melt-down van te krijgen. Corona als virus leerde de wereld pas in de winter 2019-2020 kennen. Met alle gevolgen van dien. Het kan dus af en toe bevreemdend overkomen als wij gebeurtenissen beschrijven die op dit moment ondenkbaar zijn. Zoals, om de draad weer op te pakken bij de overwintering 2017- 2018, eerste kerstdag.

Uit dineren in een restaurant kan. Het verdient uiterste aanbeveling toch minstens een maand van tevoren te reserveren. Andalusische restaurants draaien op 1e kerstdag in de allerhoogste versnelling. Vol dus. Wat wij heel heel lang geleden ook ooit eens bezaten in de lage landen, bloeit hier in alle schoonheid.Een zeer intensief familieleven. Goed zichtbaar in de restaurants. Opa, oma, indien nog in leven hun ouders, de kinderen de kleinkinderen, het gaat allemaal mee naar het restaurant. Familie gezelschappen van tientallen mensen zijn eerder regel dan uitzondering. Ziedaar de reden om heel vroeg te moeten reserveren. Twee of drie Andalusische families en een restaurant zit al snel vol.  Daartussen te mogen vertoeven is een waar genoegen. Als je een beetje Spaans spreekt, staat de hele familie open om met je in gesprek te gaan. Warmbloedig openhartig en geïnteresseerd in wie je bent, waar je vandaan komt. Nieuwsgierig naar wat je van hun land en cultuur vindt. Mogelijk is onze bril een beetje gekleurd door de warmte. Op onze eerste Andalusische kerstdag in 2017 was het behoorlijk warm. De invloed van die kleuring, indien al aanwezig, kan echter als marginaal beschouwd worden. Andaluciers zijn gewoon openhartige warmbloedige spontane en gastvrije mensen. En de enkele uitzondering die je zou kunnen treffen bevestigt die regel. Er bestaan ook heel erg spontane en gastvrije Belgen en zelfs Nederlanders. We vonden een briefje achter de ruitenwisser van de auto.

Wij nodigen u uit voor een kennismaking onder het genot van een drankje en een hapje. Groetjes en hopelijk tot snel P en H. +31(0)612345678.

We belden. Het bleken onze overburen te zijn uit het 50 meter verderop liggende Edificio. Uitermate vriendelijke en warmhartige mensen. We vernamen dag en tijdstip waarop wij en nog een aantal mensen die viaruitenwisser post waren genodigd,verwacht werden. We leerden zo zes Nederlandse paren kennen. De initiatiefnemers verdienen om meerdere redenen vermelding. Zij was twee jaar eerder gevallen in Competa. Een niet al te gecompliceerde val met echter het zeer ingrijpende gevolg dat ze in een rolstoel kwam voor de rest des levens. Wij zagen van uit ons appartement hoe hij elke dag opnieuw voor haar zorgde. Hij reed haar met rolstoel elke ochtend naar de juiste plaats voor het raam met uitzicht over zee. Voerde haar ontbijt aan. Als ze erop uit gingen met de auto was het immens indrukwekkend om het geduld waarmee ze de hele operatie uitvoerden te aanschouwen.  In een woord LIEFDEVOL. Hartverwarmend om te zien. P en H zijn hun namen. Ze hebben een onuitwisbare indruk achter gelaten. P beoefende ook minstens een hobby. Die beheerste hij tot in de perfectie. Koken. Alle gasten hebben waarschijnlijk enige dagen na het onthaal bij P en H weinig behoefte aan eten gehad. Overladen werden we met de meest exquise hapjes. Kwam geen eind aan. Moet dagen werk geweest zijn. Elk najaar vliegen P en H naar Malaga. Hun zoon rijdt hun auto van Nederland naar hier en vliegt dan terug. In het voorjaar omgekeerde procedure. Zelfs na zo’n verschrikkelijke gebeurtenis als een val met zulke bizarre gevolgen is het dus nog steeds mogelijk om te genieten van de “winters” in Andalusie. Ook voor haar H een diepe buiging. Ondanks  enorme tegenslag in het leven elke dag opnieuw dat leven nemen zoals het is en er het beste van maken. Voorbeeldig voorbeeld voor velen.

Het is 31 december dus HET moment om ons allen een heel goede afsluiting van een toch wel zeer bijzonder jaar toe te wensen. Als vervolg op die wens hopen wij op een veel minder bijzonder 2022 Met name wat betreft rare virussen met allerlei variaties. Hasta el año nuevo y tambien hasta al numero nueve.

Ga naar de inhoud