Spanje kiest ‘inteligencia artificial’ als woord van het jaar 2022

Spanje kiest ‘inteligencia artificial’ als woord van het jaar 2022
Beeld: Canva

Spanje kiest ‘inteligencia artificial’ als woord van het jaar 2022

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar wordt ook in Spanje het woord van het jaar gekozen door de Agencia Efe en de Fundéu BBVA. Recent werd bekend welke van de 12 kanshebbers het Woord van het Jaar 2022 is geworden in Spanje. In Nederland en België werd dit jaar door Van Dale het woord ‘klimaatklever’ gekozen terwijl dat woord van het jaar in het Verenigd Koninkrijk ’goblin mode’ werd.

In Spanje waren dit jaar 12 kandidaten voor het Spaanse woord van het jaar 2022: ‘apocalipsis’, ‘criptomoneda’, ‘diversidad’, ‘ecocidio’, ‘gasoducto’, ‘gigafactoría’, ‘gripalizar’, ‘inflación’, ‘inteligencia artificial’, ‘sexdopaje’, ‘topar’ en ‘ucraniano’. Uiteindelijk kreeg ‘inteligencia artificial’ de meeste stemmen en werd dat het Woord van het Jaar 2022 in Spanje.

Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) is de wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een artefact dat een vorm van intelligentie vertoont. Het is moeilijk te definiëren wat ‘intelligentie’ precies is. Het is daarom ook moeilijk te definiëren wat artificiële intelligentie precies is. ‘Inteligencia artificial’ wordt in het Spaanse academisch woordenboek gedefinieerd als ‘wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het maken van computerprogramma’s die handelingen uitvoeren die vergelijkbaar zijn met die van de menselijke geest, zoals leren of logisch redeneren’.

‘Inteligencia artificial’ staat sinds 1982 in het woordenboek en werd als Woord van het Jaar 2022 gekozen vanwege de belangrijke aanwezigheid in de media gedurende de afgelopen twaalf maanden, evenals in het maatschappelijk debat vanwege de verschillende vorderingen die in deze wetenschap zijn gemaakt.

Het is de tiende keer dat de Fundéu BBVA stichting het woord van het jaar kiest. De vorige winnaars waren ‘escrache’ (2013), ‘selfie’ (2014), ‘refugiado’ (2015), ‘populismo’ (2016), ‘aporofobia’ (2017), ‘microplástico’ (2018), ‘emojis’ (2019), ‘confinamiento’ (2020) en ‘vacuna’ (2021). ‘Inteligencia artificial’ is de eerste winnaar na de pandemie die niets met deze nare tijd te maken heeft.

Ga naar de inhoud