Search
menu
Search

Vuurwerkverbod in Torremolinos ter bescherming van kwetsbare personen en huisdieren

Vuurwerkverbod in Torremolinos ter bescherming van kwetsbare personen en huisdieren
Beeld: via canva.com

Vuurwerkverbod in Torremolinos ter bescherming van kwetsbare personen en huisdieren

De gemeente Torremolinos in de Spaanse provincie Málaga heeft onlangs een verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Dit verbod is bedoeld om kwetsbare groepen zoals kinderen met autisme, baby’s, ouderen en huisdieren te beschermen tegen de overlast van het lawaai van vuurwerk.

Vuurwerk wordt traditioneel afgestoken tijdens feestdagen zoals oud en nieuw. Hoewel vuurwerk voor velen een bron van plezier is, brengt het ook overlast met zich mee. Met name voor bepaalde kwetsbare groepen in de samenleving is het lawaai van vuurwerk buitengewoon onprettig. Baby’s kunnen ervan schrikken en huilen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen er ziek van worden en kinderen en volwassenen met autisme kunnen heftig reageren op de harde knallen. Ook huisdieren zoals honden lijden onder het vuurwerklawaai. Ze worden angstig en sommige dieren raken in paniek van het gedonder.

Voor honden is vuurwerk een ware kwelling. Honden horen vier keer zo goed als mensen en het harde geknal is dan ook zeer pijnlijk voor hun gevoelige oren. Bovendien zijn honden van nature al snel angstig voor harde geluiden. Tijdens de jaarwisseling zoeken veel bange honden in paniek een goed heenkomen. Ze vluchten weg van huis en lopen zo verloren of worden aangereden. Ook binnenshuis kunnen honden hevig reageren op vuurwerkknallen door te blaffen, te gillen, te trillen en zelfs door in huis te urineren of ontlasting te verliezen. Dit veroorzaakt veel stress en soms blijvende angst.

Niet alleen huisdieren hebben last van vuurwerk. Ook baby’s, ouderen en mensen met autisme kunnen erg lijden onder de harde knallen. Baby’s schrikken wakker en huilen onbedaarlijk. Voor ouderen is het lawaai belastend, het kan zorgen voor verwardheid of angst. Mensen met autisme reageren soms heel heftig op onverwachte harde geluiden zoals vuurwerkknallen. Ze kunnen overprikkeld raken, angstig of agressief worden. Om deze kwetsbare groepen te beschermen heeft de gemeente Torremolinos nu besloten om vuurwerk te verbieden.

Vuurwerkverbod

Torremolinos is een populaire badplaats aan de Costa del Sol in het zuiden van Spanje. Het bruisende toeristenplaatsje trekt jaarlijks veel bezoekers aan. Burgemeester Margarita del Cid heeft nu een verbod op het afsteken van vuurwerk in de gemeente afgekondigd. Dit verbod is er specifiek om de kwetsbare bevolkingsgroepen en huisdieren in de gemeente te beschermen tegen de overlast van knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Het verbod in Torremolinos geldt voor het afsteken van en het bij je dragen van afgestoken vuurwerk zoals knalvuurwerk, voetzoekers en pijlen. Alleen met een speciale vergunning van de gemeente mag er nog vuurwerk worden afgestoken. Overtreders riskeren een geldboete en inbeslagname van hun vuurwerk. De lokale politie zal streng controleren op naleving van het verbod.

Het verbod is bedoeld om de veiligheid en rust in de stad te garanderen, zeker voor de kwetsbaarste inwoners en huisdieren. Daarom heeft burgemeester Del Cid nu het vuurwerkverbod ingesteld, om zo de kwetsbare bevolking en huisdierbezitters te beschermen tegen vuurwerkoverlast tijdens oud en nieuw.

Ga naar de inhoud