Wat is een ‘cotillón’ in Spanje en waarom is men daar zo gek op?

Wat is een ‘cotillón’ in Spanje en waarom is men daar zo gek op?
Beeld: mercadona / web

Wat is een ‘cotillón’ in Spanje en waarom is men daar zo gek op?

Als je in Spanje woont of daar wel eens de jaarwisseling hebt meegemaakt dan is je al opgevallen dat sommige gebruiken en tradities anders zijn dan in Nederland en/of België. Zo viert men de jaarwisseling met de bekende 12 druiven, draagt men rood ondergoed en doet men mee met de ‘cotillones’ of maak je gebruik van een ‘cotillón’. Maar wat is dat eigenlijk?

Als we Wikipedia moeten geloven dan is een ‘cotillón’ het Franse woord voor een speciale dans uit de 18e eeuw die bestond uit vier koppels die in een vierkante opstelling dansen. Tegenwoordig heeft de naam ‘cotillón’ in Spanje een heel andere betekenis gekregen en is dat de benaming van een feest met meestal live muziek waar gedanst en gefeest wordt, meestal met de jaarwisseling (nochevieja).

Naast dat deze feesten de naam ‘cotillón’ hebben gekregen, is het ook de gewoonte om de deelnemers een zak/tas ofwel ‘bolsa de cotillón’ te geven met daarin onder andere confetti, serpentine, lawaaimakers, fluitjes, maskers, hoedjes, brillen, vermommingen, enz. De meeste inwoners van Spanje zijn er gek op en het feest plezier is gegarandeerd met deze feestpakketten, het is daarnaast een soort van traditie geworden.

Deze zakken met feest spullen zijn in Spanje op veel plaatsen te koop zoals bij de supermarkten, feestartikelen winkels, warenhuizen, buurtwinkels en natuurlijk de ‘chinos’ ofwel Chinese winkels. Geef jij een Oud op Nieuw feestje in Spanje of in Nederland/België, denk dan eens aan de ‘bolsa de ‘cotillón’ die je naast de 12 druiven, het rode ondergoed en de cava kunt gebruiken om een Spaanse jaarwisseling te vieren.

Ga naar de inhoud