Corona-pandemie dwingt duizenden immigranten Spanje te verlaten

Corona-pandemie dwingt duizenden immigranten Spanje te verlaten
Beeld: Canva

Corona-pandemie dwingt duizenden immigranten Spanje te verlaten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent schreven we bij SpanjeVandaag nog over de toename van netwerken in mensensmokkel en de daarmee gepaard gaande toename van immigranten over zee. De pandemie heeft echter ook het omgekeerde gevolg. Duizenden immigranten die voor Spanje kozen, zagen zich dit jaar verplicht het land weer te verlaten.

De krant El Pais sprak met Ricardo Contreras, een inwijkeling uit Honduras. In 2019 verkocht hij er alles en reisde met zijn vrouw en dochtertje naar Spanje. Het koppel liet er een goed betaalde job achter, maar keerde ook de onveiligheid en het precaire gezondheidssysteem de rug toe.

Helaas stond het lot niet aan hun kant. De familie Contreras woonde een jaar in Alcázar de San Juan (Ciudad Real) waar de pandemie roet in het eten gooide. Werk vinden was moeilijk en de familie voelde zich niet welkom. Ze zagen hoe hun spaargeld in rook opging. “Een vreselijke ervaring”, vat Ricardo, nu 27 jaar oud, het avontuur samen. In Februari 2021 nemen ze de tweede belangrijkste beslissing uit hun leven: terug te keren naar Honduras.

Volgens de laatste statistieken rond immigratie is de exodus die gaande is in Spanje groter dan die sinds 2013 was (toen de gevolgen van de economische crisis tussen de 300.000 en 400.000 immigranten per jaar verjaagden). In het eerste semester van 2021 alleen verlieten reeds 164.794 mensen het land. De meeste onder hen waren Europeanen. Vooral Roemenen (27.301), gevolgd door Latinos, waarvan de grootste groep Colombianen waren. Ook 17.316 Marokkanen besloten terug te keren naar hun land van herkomst.

Het nieuws over deze grote exodus is geen goed nieuws, allerminst voor het lege Spanje. In een streek die steeds meer vergrijzing ziet, vormt immigratie vaak een van de motoren die het sociale leven in stand houdt . Heel vaak vervullen Roemenen, Colombianen of andere Latinos een belangrijke rol op de arbeidsmarkt. De gevolgen van hun vertrek zullen pas later helemaal duidelijk worden.

Ga naar de inhoud