Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje? (2024)

Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje? (2024)
Beeld: via canva.com

Wanneer vindt de Semana Santa plaats in Spanje? (2024)

Om van een ‘kleine vakantie’ te kunnen genieten in Spanje, zullen de inwoners moeten wachten tot de Semana Santa week of Paasweek. Maar wanneer vindt deze plaats dit jaar? Laten we eens kijken naar de data en belangrijkste gebeurtenissen tijdens de Heilige Week.

De Semana Santa 2024 wordt gevierd van donderdag 27 maart (Witte Donderdag) tot en met zondag 31 maart (Paaszondag). Dat zijn de data wanneer heel Spanje vrij heeft, maar gedurende de hele Goede Week, die eigenlijk al op zondag 24 maart begint, worden er tientallen processies gehouden in de straten van onder andere Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, Valladolid, Salamanca, Palencia, Zamora, Tarragona, Valencia en vele andere Spaanse steden. De Semana Santa processies vinden overal in Spanje plaats maar die van Andalusië zijn de bekendste van het land (wat niet betekent dat de andere Semana Santa processies minder interessant zijn natuurlijk).

Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende paso’s, of passietaferelen.

Data 2024

De Heilige of Goede Week begint op zondag 24 maart met Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep) gevolgd door Lunes Santo op maandag 25 maart en Martes Santo op dinsdag 26 maart. Daarna volgen de Miércoles Santo op 27 maart, Jueves Santo (Witte Donderdag) op 28 maart, Viernes Santo (Goede Vrijdag) op 29 maart en Sábado Santo op 30 maart om de week af te sluiten met de Domingo de Resurrección op zondag 31 maart (eerste Paasdag). Lees HIER meer over Semana Santa in een uitgebreid artikel (2023).

De Semana Santa is een drukke vakantieweek waarbij miljoenen inwoners van Spanje door het hele land reizen om op vakantie te gaan. De populairste bestemmingen zijn doorgaans Andalusië, maar ook de Middellandse Zeekust in de Valencia regio en Catalonië worden druk bezocht. Op de wegen is het gedurende de hele week erg druk op de wegen, zowel richting de zee als richting de bergen, voor degene die liever nog willen genieten van de laatste sneeuw in de skiresorts.

Ga naar de inhoud