Search
menu
Search

Spaanse economie krimpt 9,2% terwijl de werkloosheid met 19% stijgt

Spaanse economie krimpt 9,2% terwijl de werkloosheid met 19% stijgt
Beeld: 123rf

Spaanse economie krimpt 9,2% terwijl de werkloosheid met 19% stijgt

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering verwacht dat de economie dit jaar zal eindigen met een daling van 9,2% van het bbp en dat het werkloosheidspercentage zal stijgen naar 19% als gevolg van de corona-crisis. Dat is een ander percentage dan van het Internationaal Monetair Fonds dat verwacht dat de Spaanse economie met 8% zal dalen terwijl de Centrale Spaanse Bank spreekt over een daling van 13%.

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal dit jaar al gedaald met 5,2%, aldus de recent gepubliceerde cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE).

De regering voorspelt nu dat in het slechtste scenario de economie eind 2020 met 9,2% gedaald zal zijn terwijl het werkloosheidspercentage zal stijgen naar 19%. Maar in 2021 zal de economie weer stijgen maar een stijging zal hebben van 6,8% terwijl het werkloosheidspercentage in 2021 moet eindigen op 17% terwijl 2019 werd afgesloten met een werkloosheidspercentage van 13,8%.

Daarnaast voorspelt men in Madrid dat het begrotingstekort in 2020 zal oplopen naar ruim 10% terwijl dit eind 2019 nog 2,5% van het bbp bedroeg. Verder zal de staatsschuld flink stijgen naar 115,5% van het bbp.

Grafiek: evolutie en voorspelling economie Spanje

Grafiek: evolutie en voorspelling begrotingstekort Spanje

Grafiek: evolutie en voorspelling staatsschuld Spanje

Grafiek: evolutie en voorspelling werkloosheidspercentage Spanje

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?