Search
menu
Search

April was nat, somber en koud in Nederland en België, maar te warm en droog in Spanje

April was nat, somber en koud in Nederland en België, maar te warm en droog in Spanje
Beeld: canva.com

April was nat, somber en koud in Nederland en België, maar te warm en droog in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De maand mei is begonnen en normaal gesproken is het aftellen voordat de zomer en dus het lekkere weer begint. Maar dit jaar lijkt dat geheel anders te zijn want terwijl in Spanje een van de warmste aprilmaanden ooit is afgesloten met veel te hoge temperaturen en aanhoudende droogte, is dat in Nederland en België heel anders en werd april nat, somber en koud afgesloten.

Op de website Weerplaza is een maandoverzicht geplaatst van de afgelopen maand april en dat ziet er niet goed uit. De gemiddelde temperatuur was 8,8 graden (in plaats van 9,9) in Nederland (en waarschijnlijk in België niet veel beter) en het was tweemaal zo nat met veel meer neerslag wat april een sombere maand heeft gemaakt. Dat is echter niet iets unieks want het is al het derde jaar dat april te koud was.

In Spanje is dat een heel ander verhaal want april was veel te warm en veel te droog. Er zijn de afgelopen maand meer dan honderd weerrecords verbroken met als hoogtepunt de 38,8 graden bij het vliegveld van Córdoba waar drie opeenvolgende dagen temperatuurrecords voor een aprilmaand werden verbroken.

Officieel werd er niet gesproken van een hittegolf, maar feit is dat er veel regio’s in Spanje zijn die de afgelopen weken te maken hebben gehad met veel te hoge temperaturen. Dat was het geval in praktisch het hele Spaanse vasteland en op de Balearen eilanden, maar vooral in het zuiden in Andalusië en langs de Middellandse Zeekust.

Op SpanjeVandaag hebben we regelmatig geschreven over de ‘Iberische oven’ als het gaat om de periode van extreem hoge temperaturen. Deze warme luchtstroom uit Afrika zorgde voor temperaturen die tot 15 graden hoger waren dan normaal, waarbij er ook ‘s nachts op sommige plaatsen sprake was van een tropennacht met minima die niet onder de 20 graden kwamen.

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET heeft april normaal gesproken een gemiddelde temperatuur van 13 graden, maar die lag dit jaar tussen de 8 en 10 graden boven het gemiddelde.

De laatste dagen van april heeft het eindelijk op sommige plaatsen geregend, zoals afgelopen zondag in Barcelona waar de regen hard nodig is vanwege de aanhoudende droogte en de lege stuwmeren. De droogte is ook erg te merken in Andalusië en op diverse andere plaatsen in Spanje.

Ga naar de inhoud