Andalusië is de tweede regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat

Andalusië is de tweede regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat
Beeld: via canva.com

Andalusië is de tweede regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat

In een poging om schade aan de veeteelt en/of voor de bescherming van andere wilde diersoorten te voorkomen, is Andalusië de tweede regio in Spanje geworden die de jacht op de Egyptische mangoest, (Meloncillas) heeft toegestaan. In maart van dit jaar werd Extremadura de eerste regio die het jagen op de meloncillas toestaat. Naast Andalusië en Extremadura komt de mangoest ook voor in delen van Castilla-La Mancha, waar nog geen jacht toestemming is verleend.

De Egyptische mangoest, ook wel ichneumon genoemd, is een roofdier dat van oorsprong in Afrika voorkomt. De soort is echter ook in andere delen van de wereld geïntroduceerd, waaronder Spanje. In Spanje is de mangoest te vinden in het zuiden, met name in de regio Extremadura. De dieren leven hier in verschillende habitats, zoals bossen, struikgewas en landbouwgebieden.

De introductie van de mangoest in Spanje heeft tot controverse geleid. Sommige mensen zien de dieren als een bedreiging voor de inheemse fauna, terwijl anderen ze juist waarderen om hun rol in de bestrijding van plaagdieren. De mangoest staat er namelijk om bekend dat ze slangen, ratten en andere kleine dieren eten.

De regionale overheid van Andalusië wil in navolging van Extremadura de verspreiding van de Egyptische mangoest tegengaan en verklaart dat geïnteresseerden een vergunning voor de populatiecontrole van de Egyptische mangoest. Deze toestemming wordt verleend om schade aan de veehouderij en/of de bescherming van andere wilde diersoorten te voorkomen.

De Jachtfederatie in Andalusië heeft deze beslissing toegejuicht in een verklaring waarin ze eraan herinnerde dat ze had geëist dat de Egyptische mangoest onder controle zou worden gehouden om de schade aan wilde dieren, beschermde soorten en de veehouderij te voorkomen. Deze marterachtige heeft zich in de afgelopen decennia aanzienlijk verspreid over Andalusië en het hele grondgebied bezet zonder enige controle.

mangoest
Extremadura is de eerste regio in Spanje die de jacht op mangoesten toestaat
Extremadura heeft als eerste regio in Spanje de jacht op de Egyptische mangoest toegestaan om schade aan de veeteelt en andere wilde diersoorten te voorkomen. Deze beslissing is verwelkomd door de Extremadura Jachtfederatie om zo de schade die dit dier veroorzaakt tegen te gaan.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud