Een vrouw uit Nederland is opgepakt voor een poging tot aanslag op een Spaanse politicus

Een vrouw uit Nederland is opgepakt voor een poging tot aanslag op een Spaanse politicus
Beeld: via canva.com

Een vrouw uit Nederland is opgepakt voor een poging tot aanslag op een Spaanse politicus

Het onderzoek naar de aanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras heeft geleid tot de arrestatie van een vrouw in Nederland. Deze vrouw, die de Nederlandse nationaliteit heeft, zou betrokken zijn geweest bij de financiering en voorbereiding van de aanslag die op 9 november 2023 in Madrid werd gepleegd. Dit is de vijfde arrestatie in dit onderzoek, dat door de Nationale Politie wordt uitgevoerd.

De vrouw die in Nederland is gearresteerd, is aangehouden op basis van een Europees Aanhoudingsbevel dat door Spanje was uitgevaardigd. Ze wordt ervan verdacht te hebben bijgedragen aan de financiering en voorbereiding van de aanslag op Vidal-Quadras.

Vidal-Quadras, die voorheen vicevoorzitter van het Europees Parlement was en een van de medeoprichters van de Spaanse partij Vox, ontsnapte op 9 november 2023 ternauwernood aan de aanslag in Madrid. Hij verklaarde later dat hij er geen twijfel over had dat het Iraanse regime achter de aanslag zat.

Dit is de vijfde arrestatie in het kader van het onderzoek naar de aanslag. Eerder waren al drie andere personen aangehouden. Ook werd in januari een vermeende dader, een Venezolaan met een internationaal opsporingsbevel wegens terrorisme in Spanje, opgepakt aan de grens met Colombia.

De Algemene Inlichtingendienst van de Nationale Politie heeft het onderzoek naar de aanslag geleid. Daarbij is ook gezocht naar een Fransman van Tunesische afkomst die mogelijk betrokken was bij de voorbereiding van de aanslag.

Volgens de onderzoekers zou deze Fransman een belangrijke rol hebben gespeeld bij de financiering en voorbereiding van de aanslag. Hij zou nauwe contacten hebben gehad met de andere verdachten in deze zaak.

Om de Fransman op te sporen, werkt de Spaanse politie samen met de autoriteiten in Frankrijk en andere landen. Het is belangrijk dat er nauw wordt samengewerkt tussen de verschillende veiligheidsdiensten om dit soort internationaal georganiseerde aanslagen te voorkomen en op te lossen.

Het onderzoek naar de aanslag op Vidal-Quadras is van groot belang, niet alleen voor de veiligheid in Spanje, maar ook voor de hele Europese Unie. Als blijkt dat het Iraanse regime betrokken was bij deze aanslag, zou dat vergaande gevolgen kunnen hebben voor de betrekkingen tussen de EU en Iran.

Het onderzoek naar de aanslag is nog steeds gaande. De Spaanse autoriteiten blijven nauw samenwerken met hun internationale partners om alle betrokkenen op te sporen en te arresteren. Er worden regelmatig nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek bekend gemaakt. Zo leidde de arrestatie van de Venezolaan aan de Colombiaanse grens tot nieuwe inzichten in de zaak.

Ga naar de inhoud