Mei 2022 is de warmste meimaand ooit geregistreerd in Spanje

Mei 2022 is de warmste meimaand ooit geregistreerd in Spanje
Beeld: 123rf

Mei 2022 is de warmste meimaand ooit geregistreerd in Spanje

MADRID – De weerexperts van Meteored en Eltiempo weten het zeker: mei 2022 gaat de weer-geschiedenisboeken in als warmste meimaand ooit geregistreerd in Spanje. Daarbij gaat het om de weerdata die in Spanje sinds 1961 geregistreerd worden. Op 1 juni is de klimatologische zomer begonnen en wordt een extreem warme meimaand afgesloten om aan een warmere zomer dan normaal te beginnen.

In de referentieperiode, die loopt tussen de jaren 1981 en 2010, had mei in Spanje een gemiddelde temperatuur van 16,6 graden. Dat cijfer is in mei 2022 ruimschoots overschreden, zozeer zelfs dat de eerste onderzoeken spreken van een anomalie in de buurt van 3 graden. Hoewel de definitieve gegevens nog bevestigd moeten worden na een uitgebreide validatie, kunnen we er bijna zeker van zijn dat mei 2022 de boeken ingaat als warmste meimaand ooit geregistreerd. 

In mei 2022 werden diverse weerrecords verbroken zoals in Jaén met een maximumtemperatuur van 40,3 graden (oude record 38,4 graden); Sevilla met 41 graden (oude record 40,8 graden); Girona 37,3 graden (oude record 33,6 graden); Daroca in de provincie Zaragoza met 36,2 graden (oude record 35,8 graden). 

Wat betreft de minimumtemperaturen ‘s nachts werden ook enkele records verbroken zoals 26,2 graden in Jaén (oude record 23,6 graden): Segovia met 21,4 graden (oude record 19,1 graden): Cuenca met 19,5 graden (oude record 17,4 graden).

Met hogere temperaturen aan land is ook het zeewater warmer dan normaal geworden. Dat is natuurlijk fijn als je lekker in zee wilt gaan zwemmen maar elke graad meer kan dodelijk zijn voor het onderwaterleven. Het zeewater voor de kust van de Valencia regio (Levante) en bij de Balearen eilanden kan 23 tot 24 graden bereiken, terwijl dat bij de Italiaanse kust zelfs 26 graden is.

Volgens de gegevens is het zeewater op diverse plaatsen 1,5 tot 2,5 graden warmer dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. Dat is onder andere het geval voor de kust van de Valencia regio en de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Weerdiensten waarschuwen voor warmere zomer dan normaal in Spanje
De weerdiensten waarschuwen voor een warmere zomer dan normaal in Spanje, iets waarvan de afgelopen dagen al een voorproefje te merken was met de warmste dag in een meimaand sinds 1950.
www.spanjevandaag.com
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.