De Spanjaarden maken in eigen land het meeste gebruik van Airbnb

De Spanjaarden maken in eigen land het meeste gebruik van Airbnb
Beeld: via canva.com

De Spanjaarden maken in eigen land het meeste gebruik van Airbnb

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Volgens gegevens die Airbnb deze week openbaar maakte, hebben vorig jaar (2022) 4,2 miljoen Spaanse toeristen gebruikgemaakt van vakantiewoningen in Spanje die te huur waren op Airbnb. Dit aantal duidt op het aantal aankomsten, wat aangeeft dat een enkele reiziger gedurende het jaar in meerdere Airbnb-accommodaties kan hebben verbleven.

Airbnb gaf in een verklaring aan dat Spanjaarden nu meer dan ooit hun dienst gebruiken. Gedurende 2022 hebben meer dan 4,2 miljoen Spaanse gasten Airbnb benut om binnen Spanje te reizen, daarnaast hebben 2,2 miljoen Spanjaarden de dienst gebruikt om internationaal te reizen. Het totale aantal Spaanse gasten die binnen- en buitenlandse reizen maakten via het platform, steeg vorig jaar met 42%.

Naast de 4,2 miljoen Spaanse bezoekers maken vooral de Franse, Britse, Duitse en Italiaanse reizigers veel gebruik van Airbnb voor hun verblijf in Spanje. Meer specifiek, gasten uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten zorgen voor ongeveer één miljoen aankomsten per land. Over het aantal Nederlandse en Belgische Airbnb-gebruikers in Spanje zijn geen gegevens bekendgemaakt.

Het Amerikaanse bedrijf heeft informatie vrijgegeven waaruit blijkt dat acht op de tien verhuurders van complete woningen slechts één advertentie plaatsen. Dit wijst erop dat de overgrote meerderheid van de verhuurders particulieren zijn die hun eigen huis of een tweede verblijf, zoals het familiehuis in een dorp, of een appartement aan zee of in de bergen, verhuren.

Verhuur van accommodaties wordt een steeds grotere economische steun voor veel personen. De meeste Spaanse verhuurders zijn doorsnee burgers, met 8 op de 10 die slechts één woning verhuren. De typische verhuurder in Spanje had in 2022 een inkomen van ongeveer 4.750 euro, wat overeenkomt met meer dan twee extra maanden van het gemiddelde salaris in Spanje. Bijna de helft van de verhuurders in Spanje zegt dat dit extra inkomen hen helpt hun woning te bekostigen, terwijl ruim 30% aangeeft te verhuren om vanwege de gestegen levenskosten de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Ga naar de inhoud