Search
menu
Search

Duitse campagne tegen Spaanse aardbeien uit bedreigd Doñana natuurgebied

Duitse campagne tegen Spaanse aardbeien uit bedreigd Doñana natuurgebied
Beeld: via canva.com

Duitse campagne tegen Spaanse aardbeien uit bedreigd Doñana natuurgebied

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals bekend is er sprake van een politieke spanning tussen de regionale overheid van Andalusië en de centrale Spaanse regering enerzijds en beide overheidsinstellingen en de Europese Unie. De reden daarvoor zijn de plannen van Andalusië om een irrigatiewet in te voeren die de biodiversiteit van het Nationaal Park Doñana in gevaar kan brengen. En dat alles onder meer om de aardbeientelers van meer water te voorzien.

De campagne van de Duitse vereniging ‘Campact’, heeft opnieuw frictie veroorzaakt tussen de centrale Spaanse regering en de Junta van Andalusië. Deze campagne roept Duitse supermarkten zoals Lidl en ALDI op om te stoppen met de verkoop van Spaanse aardbeien, in een poging om de verslechtering van het Nationaal Park Doñana te voorkomen.

De vereniging uit haar bezorgdheid dat, na het verkiezingssucces van de Partido Popular (PP) in de regionale en lokale verkiezingen van het afgelopen weekend, waterdiefstal mogelijk officieel gelegaliseerd zou kunnen worden. Dit heeft betrekking op een wetsvoorstel dat op dit moment in het Andalusische parlement wordt behandeld, ingediend door de PP en Vox, voor het beheer van de irrigatie in het noorden van het Doñana park.

De online campagne van de Duitse vereniging ‘Campact’, die oproept tot het stopzetten van de verkoop van Spaanse aardbeien in Duitse supermarkten om verdere uitdroging van het Nationaal Park Doñana te voorkomen, heeft de steun gekregen van meer dan 140.000 burgers.

Er wordt beweerd dat boeren onwettig water uit het al tijden droge Nationaal Park Doñana onttrekken, om zo in de winter nog steeds aardbeien te kunnen leveren aan Duitsland en de rest van Europa. “Door goedkope aardbeien voor Duitsland te verbouwen, riskeert Spanje een droogtecrisis in een van zijn meest cruciale nationale parken” volgens ‘Campact’.

De regionale overheid van Andalusië zegt dat de Spaanse regering de waarheid verdraaid en dat ook zo verkoopt in Europa. Feit is echter dat niet alleen de Spaanse regering een einde eist aan deze desastreuze wetten, maar ook de Europese Unie en UNESCO, waarbij deze laatste al bekend heeft gemaakt dat het Nationaal Park Doñana als Werelderfgoed in gevaar kan komen.

Ga naar de inhoud