1 juni: alles over de melkconsumptie in Spanje op de Wereldmelkdag

1 juni: alles over de melkconsumptie in Spanje op de Wereldmelkdag
Beeld: via canva.com

1 juni: alles over de melkconsumptie in Spanje op de Wereldmelkdag

De Wereldmelkdag wordt sinds 2001 jaarlijks op 1 juni gehouden en is een door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties ingestelde dag om extra aandacht te vestigen op melk als belangrijke en gezonde bron van voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd. Ook in Spanje staat men stil bij deze zuiveldag en daarom een korte uitleg over de verschillende soorten melk in Spanje.

In het Engels heet de Wereldmelkdag de ‘World Milk Day’ en in het Spaans de ‘Día Mundial de la Leche’. Net zoals Nederland en België wordt ook in Spanje veel melk (leche) geproduceerd en gedronken. Volgens de meest recente cijfers drinkt elke inwoner van Spanje gemiddeld 70 liter melk per jaar waarbij de halfvolle melk het meest gedronken wordt. 

Terwijl de autonome regio Galicië helemaal bovenaan staat als de regio waar de meeste melk geproduceerd wordt, wordt de meeste melk gedronken in de regio Castilië en León met gemiddeld 40% meer consumptie dan andere regio’s terwijl de consumptie van melk in Andalusië het laagst is van heel Spanje.

Je kunt in feite drie soorten melk onderscheiden als je naar een supermarkt gaat waarbij deze in veel verschillende merken aangeboden worden:   

Volle melk (leche entera)

Het is de regio Castilië en León waar de meeste volle melk gedronken wordt met 26 liter/persoon. Deze regio wordt gevolgd door het Baskenland, Asturië, Extremadura, Castilla-La Mancha en Galicië met ongeveer in elke regio 21 liter/persoon. In de Valencia regio drinkt men het minste volle melk met slechts 5 liter/persoon.

Halfvolle melk (leche semidesnatada)

De halfvolle melk is steeds populairder aan het worden in Spanje en deze wordt het meeste gedronken in de regio Extremadura met 43 liter/persoon. Dat is net iets meer dan de 42 liter/persoon in Castilië en León terwijl dat op de Canarische Eilanden 25 liter/persoon is.

Magere melk (leche desnatada)

De meeste magere melk wordt gedronken in de regio’s Asturië, Cantabrië en Galicië, in Noord en Noordwest Spanje dus. In Andalusië drinkt men de minste magere melk.

Deze melksoorten worden in verschillende vormen aangeboden in de Spaanse winkels. Er zijn tientallen merken in allerlei kleuren, maten en vormen te vinden, maar ook de plaats waar deze melk in de winkel staat is belangrijk.

Zo staat de gepasteuriseerde of verse melk (leche leche pasterizada of leche fresca del día) in de koeling en is deze slechts enkele dagen houdbaar. De gesteriliseerde melk (leche esterilizada) en UHT-melk (leche UHT) staan over het algemeen in de schappen buiten de koeling omdat deze ongeopend enkele maanden houdbaar zijn (eenmaal open zijn ze enkele dagen houdbaar in de koeling).

Bekendste merken

Zoals eerder vermeld zijn er tientallen merken melk in Spanje, maar de bekendste zijn Pascual, Central Lechera Asturiana, Llet Nostra, El Castillo, La Vaquera, Kaiku, Hacendado (huismerk Mercadona), Carrefour (huismerk Carrefour) … en natuurlijk de verse naamloze melk direct van de boer.

Andere soorten ‘melk’

Naast de traditionele melk van de koe, geit of buffel worden er ook steeds meer plantaardige ‘melk’ dranken gedronken. Daaronder uiteraard de sojamelk (leche de soja), amandelmelk (leche de almendra) en rijstmelk (leche de arroz). Maar dat zijn eigenlijk geen melksoorten maar plantaardige dranken.

melk
De beste melk uit Spanje en de historisch hoge prijzen
Melk is essentieel in het dieet en er zijn diverse soorten verkrijgbaar, met volle melk als meest voedzaam. In Spanje moet melk duidelijk als Spaans herkend worden. De Consumentenbond analyseerde 37 merken volle UHT-melk en constateerde een prijsstijging van 50% in twee jaar.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud