Twijfels over de echtheid van de mensenhaai voor de kust van Mallorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Afgelopen donderdag werd door onderzoekers het nieuws bekend gemaakt dat ze voor het eerst in meer dan 30 jaar een exemplaar van de witte haai of mensenhaai hadden gezien voor de kust van het bij Mallorca horende Cabrera eiland. Experts zeggen echter dat ze niet met 100% zekerheid kunnen zeggen aan de hand van de foto’s en video’s dat het om de gevreesde haai gaat maar wellicht om een andere mildere maar zeldzame soort.

Heel Spanje spreekt erover en bij veel zwemmers in de zee bij Mallorca zit de schrik er even in, de waarneming van een witte haai. We moeten teruggaan naar 1976 toen men in Port de Pollença een zes meter en 2.500 kilo zware witte haai dood uit het water haalde. Nu hebben de wetenschappers van de Alnitak 2018 expeditie een levende vijf meter lange mensenhaai gezien zo’n 12,8 km voor de kust van Cabrera nabij Mallorca.

Twijfels

Experts hebben de foto’s en video’s bekeken en menen echter dat het niet om een witte haai (gran tiburon blanco) gaat maar om een kortvinmakreelhaai, makohaai of mako (marrajo) gaat. Deze haai behoort tot dezelfde haaiensoort als de witte haai (Lamnidae) en lijkt op een afstand veel op de mensenhaai. Daarnaast menen experts van het Institut de Ciències del Mar (CSIC) dat het om een exemplaar gaat van vier en niet vijf meter.

De witte haai is net zoals de kortvinmakreelhaai een soort die met uitsterven bedreigd wordt en waarvan de populatie in de Middellandse Zee de laatste jaren met 80% is gedaald. De makohaai wordt nog wel eens een zeer enkele keer waargenomen maar de witte haai dus eigenlijk nooit.

90% zekerheid

De wetenschappers van de Alnitak expeditie waaronder ook de Spaans/Nederlandse bioloog Ricardo Sagarminaga van Buiten menen met 90% zekerheid te zeggen dat het om een witte haai gaat en accepteren de kritiek van sceptici. Het zijn echter wel de wetenschappers aan boord van het expeditieschip die de mensenhaai met eigen ogen hebben gezien en op foto en video (meer dan 70 min) wisten vast te leggen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.