Twijfels over de echtheid van de mensenhaai voor de kust van Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Twijfels over de echtheid van de mensenhaai voor de kust van Mallorca

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Afgelopen donderdag werd door onderzoekers het nieuws bekend gemaakt dat ze voor het eerst in meer dan 30 jaar een exemplaar van de witte haai of mensenhaai hadden gezien voor de kust van het bij Mallorca horende Cabrera eiland. Experts zeggen echter dat ze niet met 100% zekerheid kunnen zeggen aan de hand van de foto’s en video’s dat het om de gevreesde haai gaat maar wellicht om een andere mildere maar zeldzame soort.

Heel Spanje spreekt erover en bij veel zwemmers in de zee bij Mallorca zit de schrik er even in, de waarneming van een witte haai. We moeten teruggaan naar 1976 toen men in Port de Pollença een zes meter en 2.500 kilo zware witte haai dood uit het water haalde. Nu hebben de wetenschappers van de Alnitak 2018 expeditie een levende vijf meter lange mensenhaai gezien zo’n 12,8 km voor de kust van Cabrera nabij Mallorca.

Twijfels

Experts hebben de foto’s en video’s bekeken en menen echter dat het niet om een witte haai (gran tiburon blanco) gaat maar om een kortvinmakreelhaai, makohaai of mako (marrajo) gaat. Deze haai behoort tot dezelfde haaiensoort als de witte haai (Lamnidae) en lijkt op een afstand veel op de mensenhaai. Daarnaast menen experts van het Institut de Ciències del Mar (CSIC) dat het om een exemplaar gaat van vier en niet vijf meter.

De witte haai is net zoals de kortvinmakreelhaai een soort die met uitsterven bedreigd wordt en waarvan de populatie in de Middellandse Zee de laatste jaren met 80% is gedaald. De makohaai wordt nog wel eens een zeer enkele keer waargenomen maar de witte haai dus eigenlijk nooit.

90% zekerheid

De wetenschappers van de Alnitak expeditie waaronder ook de Spaans/Nederlandse bioloog Ricardo Sagarminaga van Buiten menen met 90% zekerheid te zeggen dat het om een witte haai gaat en accepteren de kritiek van sceptici. Het zijn echter wel de wetenschappers aan boord van het expeditieschip die de mensenhaai met eigen ogen hebben gezien en op foto en video (meer dan 70 min) wisten vast te leggen.

Ga naar de inhoud