Grote storing legt de apps en websites van veel Spaanse banken plat

Grote storing legt de apps en websites van veel Spaanse banken plat
Beeld: via canva.com

Grote storing legt de apps en websites van veel Spaanse banken plat

De bankensector in Spanje wordt op maandag 1 juli 2024 geconfronteerd met een grootschalige storing die de mobiele applicaties en websites van verschillende grote banken treft. Klanten van CaixaBank, Imagin, ING en Banco Sabadell ondervinden problemen bij het inloggen en gebruiken van hun bankapp of op de website. Dit zorgt voor frustratie onder gebruikers die geen toegang hebben tot hun rekeningen of belangrijke financiële diensten. De banken erkennen het probleem en werken aan een oplossing, maar de exacte oorzaak en duur van de storing zijn nog onduidelijk.

Op maandag 1 juli 2024 hebben veel Spaanse bankklanten problemen ondervonden bij het gebruik van hun mobiele bankapplicaties en websites. Deze grootschalige storing treft verschillende grote banken en belemmert klanten in het uitvoeren van alledaagse financiële taken. 

De storing lijkt wijdverspreid te zijn en treft verschillende grote Spaanse banken, waaronder CaixaBank, Imagin (dochteronderneming van CaixaBank), ING en Banco Sabadell. Mogelijk zijn er nog meer banken getroffen, maar deze vier zijn tot nu toe bevestigd als onderdeel van de storing.

Klanten melden verschillende soorten problemen bij het gebruik van hun bankapp of website:

  • Inlogproblemen: Veel gebruikers kunnen de app helemaal niet openen of inloggen
  • Foutmeldingen: Verschillende cryptische foutmeldingen verschijnen bij pogingen om in te loggen
  • Traagheid: Als gebruikers al kunnen inloggen, werkt de app zeer traag
  • Functionaliteitsproblemen: Bepaalde functies binnen de app werken niet naar behoren

Deze problemen zorgen ervoor dat klanten geen toegang hebben tot essentiële bankdiensten via hun smartphone.

CaixaBank is de enige bank die via sociale media heeft laten weten dat ze zich bewust zijn van het probleem en eraan werken om het zo snel mogelijk op te lossen. Ze bieden hun excuses aan voor het ongemak. De andere banken hebben op het moment van schrijven nog niet officieel gereageerd op de situatie.

De storing heeft diverse gevolgen voor de klanten van de getroffen banken. Klanten kunnen hun saldo niet controleren of transacties bekijken. Het uitvoeren van overboekingen of betalingen is niet mogelijk. Klanten weten niet of bepaalde transacties, zoals salarisbetalingen, zijn binnengekomen. De onverwachte storing zorgt voor ergernis, vooral bij mensen die dringende financiële zaken moeten regelen.

Hoewel we nog niet precies weten wat de oorzaak is van de storing, zijn er verschillende mogelijke verklaringen. Een technische storing in de backend-systemen van de banken zou een reden kunnen zijn. Ook een cyberaanval waarbij meerdere banken worden getroffen, behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kan een onverwachte piek in het gebruik van de apps en websites leiden tot overbelasting, maar normaal gesproken duurt dit niet de hele dag.

Ga naar de inhoud