Moeten de bars en restaurants in Spanje gratis kraanwater aanbieden?

Oeps ... foto ontbreekt!

Moeten de bars en restaurants in Spanje gratis kraanwater aanbieden?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft een tijdlang op haar website een enquête geplaatst met de vraag of men het eens is dat een bar of restaurant gratis kraanwater moet aanbieden als daarom gevraagd wordt. 1.250 mensen hebben daaraan meegedaan en deze zouden graag zien dat dit de realiteit zou zijn. Veel horecagelegenheden bieden echter niet de mogelijkheid aan van een gratis glas of karaf water.

Een glas water uit de kraan kost volgens de OCU nog geen 0,002 euro en zorgt voor veel minder milieuvervuiling. Greenpeace zegt dat water uit de kraan hetzij in een glas of hetzij in een karaf, jaarlijks 50 miljoen plastic flesjes water zou schelen. Een groot deel van dat plastic komt in de zee terecht.

Water is een eerste levensbehoefte en zonder water kan een mens (en dier) niet leven. Daarom zou water overal gratis te verkrijgen moeten zijn, ook in horecagelegenheden. In veel gevallen gebeurt het echter dat als men naar een glas water vraagt bij een bar daar wordt geantwoord dat ze alleen flesjes water tegen betaling hebben. Uiteraard heeft dat ook een economische reden want met een glas water verdient men immers niets.

Volgens veel kranten is het in andere landen heel normaal om een glas water uit de kraan te krijgen als men daarom vraagt. In Spanje gebeurt dat ook op veel plaatsen maar het is over het algemeen niet verplicht. Met de campagne #PideJarraDeAgua wil de OCU aandacht vragen voor dit feit en wil men horecagelegenheden in Spanje verplichten om gratis water te geven.

Er zijn plaatsen in Spanje waar het geven van een gratis glas water echter al verplicht is zoals in Granada, Pamplona en op het eiland Mallorca maar veel deelnemers aan de enquête van de OCU zeggen dat ook daar nog veel horecagelegenheden zijn die geen gratis glas water geven. Er zijn echter ook plaatsen in Spanje waar men geld rekent voor een karaf of glas kraanwater en dat mag niet. In de regio’s Castilla y León en ook in Andalusië is men begonnen om dat tegen te gaan.

Op veel plaatsen in Spanje zijn in horecagelegenheden bordjes te vinden met de tekst “no servimos agua del grifo” ofwel “hier serveren wij geen kraanwater”. Het is op de meeste plaatsen in Spanje toegestaan om op te hangen omdat er geen duidelijke wetgeving bestaat rondom het kraanwater in bars en restaurants.

Vliegvelden

De Spaanse vliegveldbeheerder Aena is dit jaar ook begonnen met het plaatsen van meer waterbronnen/fonteinen op vliegvelden in Spanje waar men gratis drinkwater kan krijgen. Ook verplicht Aena om in de verkoop machines en bij bars en restaurants op vliegvelden een klein flesje water voor slechts 1 euro aan te bieden.

Ga naar de inhoud