skip to Main Content
Moeten de bars en restaurants in Spanje gratis kraanwater aanbieden?
Pixabay

Moeten de bars en restaurants in Spanje gratis kraanwater aanbieden?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Moeten de bars en restaurants in Spanje gratis kraanwater aanbieden?

Pixabay

MADRID – De Spaanse consumentenorganisatie OCU heeft een tijdlang op haar website een enquête geplaatst met de vraag of men het eens is dat een bar of restaurant gratis kraanwater moet aanbieden als daarom gevraagd wordt. 1.250 mensen hebben daaraan meegedaan en deze zouden graag zien dat dit de realiteit zou zijn. Veel horecagelegenheden bieden echter niet de mogelijkheid aan van een gratis glas of karaf water.

Een glas water uit de kraan kost volgens de OCU nog geen 0,002 euro en zorgt voor veel minder milieuvervuiling. Greenpeace zegt dat water uit de kraan hetzij in een glas of hetzij in een karaf, jaarlijks 50 miljoen plastic flesjes water zou schelen. Een groot deel van dat plastic komt in de zee terecht.

Water is een eerste levensbehoefte en zonder water kan een mens (en dier) niet leven. Daarom zou water overal gratis te verkrijgen moeten zijn, ook in horecagelegenheden. In veel gevallen gebeurt het echter dat als men naar een glas water vraagt bij een bar daar wordt geantwoord dat ze alleen flesjes water tegen betaling hebben. Uiteraard heeft dat ook een economische reden want met een glas water verdient men immers niets.

Volgens veel kranten is het in andere landen heel normaal om een glas water uit de kraan te krijgen als men daarom vraagt. In Spanje gebeurt dat ook op veel plaatsen maar het is over het algemeen niet verplicht. Met de campagne #PideJarraDeAgua wil de OCU aandacht vragen voor dit feit en wil men horecagelegenheden in Spanje verplichten om gratis water te geven.

Er zijn plaatsen in Spanje waar het geven van een gratis glas water echter al verplicht is zoals in Granada, Pamplona en op het eiland Mallorca maar veel deelnemers aan de enquête van de OCU zeggen dat ook daar nog veel horecagelegenheden zijn die geen gratis glas water geven. Er zijn echter ook plaatsen in Spanje waar men geld rekent voor een karaf of glas kraanwater en dat mag niet. In de regio’s Castilla y León en ook in Andalusië is men begonnen om dat tegen te gaan.

Op veel plaatsen in Spanje zijn in horecagelegenheden bordjes te vinden met de tekst “no servimos agua del grifo” ofwel “hier serveren wij geen kraanwater”. Het is op de meeste plaatsen in Spanje toegestaan om op te hangen omdat er geen duidelijke wetgeving bestaat rondom het kraanwater in bars en restaurants.

Vliegvelden

De Spaanse vliegveldbeheerder Aena is dit jaar ook begonnen met het plaatsen van meer waterbronnen/fonteinen op vliegvelden in Spanje waar men gratis drinkwater kan krijgen. Ook verplicht Aena om in de verkoop machines en bij bars en restaurants op vliegvelden een klein flesje water voor slechts 1 euro aan te bieden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Allemaal prachtig voorgesteld , maar waarom drinkbaar water uit de kraan , Hoe is het gesteld met buizen zijn die in orde om het water te transporteren en dan nog waarom moeten we met drinbaar water afwassen ,poetsen , wc doorspoelen ,wassen en gazon besproeien , het water zal allicht duurder worden ?

 2. De horeca floreert bij het gratis aanbieden van goed kraanwater of gratis verkrijgbare bronwater. ECHT WAAR!
  Bij binnenkomst kregen klanten in mijn restaurant ALTIJD een karaf water en een klei e snack als welkom. Karaf leeg? Dan werd een nieuwe ongevraagd klaar gelegd. We zagen juist een stijging van wijn, bier en bijzondere gezonde huisgemaakte drankjes. Dus de serveerkosten worden terug verdiend en de positieve reacties van klanten en hun logaliteit en trouw was enorm. Dus ik zeg…..DOEN! En vooral met welgemeende blijheid de gasten ontvangen en bedienen.

 3. Hier in Andalusië is het water goed te drinken en wij hebben ook het voorrecht dat het gratis is.Dan lijkt het mij normaal dat je het gratis verstrekt.Als je er voor moet betalen bereken je het door aan de klant.

  1. Gratis?
   Je betaald neem ik aan gewoon eens per 3 maanden je water rekening?
   Als je inderdaad hier woont dan heh.
   Het is op zich niet duur, maar er komt echt elke 3 maanden een rekening van het water.

 4. Nou het kraanwater hier op Canarias geef ik nog niet aan mijn huisdier. In onze bar kunnen mensen een glas water krijgen bij een andere consumptie, bijv. een koffie, voor 40 cent. Dat komt uit de fles, met de keuze tussen met of zonder gas en gekoeld of ongekoeld. Lijkt me zeer schappelijk. Een flesje (glas, dus niet om mee te nemen) kost een euro. Officieel is het water uit de kraan “potable”, zegt het waterleidingbedrijf, maar als ik zie wat voor troep er bezinkt als we iets een nachtje in de week zetten, dan geloof ik dat er nog werk te doen valt. Overigens zal elke inwoner van Canarias beamen dat het leidingwater hier alles doet roesten en verrotten, boilers, waterkokers, etc. Hier dus geen water uit de kraan om te drinken.

 5. Gratis is idioot. De serveerster(der) moet inschenken of in ieder geval brengen. In die tijd kan er een andere klant niet meteen bediend worden. Tijd is geld. De glazen moeten ook weer afgewassen worden. De café/restaurant eigenaar is geen filantroop. Ik vind voor de service mag best betaald worden.

 6. Het drinkwater probleem ligt veel dieper. Vele malen is geprobeerd op internationaal niveau om drinkwater als eerste mensenrecht te proclameren. Dat is helaas nog steeds niet gelukt. Ook Spanje is tegen omdat er nog heel veel regios zonder gemeenschappelijke drinkwater voorziening zitten. Ik heb zelf in zo´n gebied gewoond en zelf een put moeten slaan. De ayuntamientos willen van niets weten. Waterleiding aanleggen kost geld, begrijp je? Wel IBI vangen natuurlijk. Mensen rechten zijn fantastisch zolang het niets kost.

 7. Wordt het niet eens tijd om het drinkwater beter drinkbaar te maken zodat men geen grote of kleine plastic flessen meer hoeft te kopen en het water gewoon uit de kraan kan drinken. Uiteraard zal het drinkwater meer geld gaan kosten en de prijs worden doorberekend aan de consument en zullen alle compagnies die nu drinkwater in plastic flessen leveren hier niet blij mee zijn. Maar iedereen moet nu eenmaal een steentje bijdragen om onze planeet leefbaar te houden voor nu en de toekomst.

 8. Wel, hier in Andalusië is dat heel normaal. In verschillende eetbarretjes staan er ook glazen en karaffen met water klaar om gewoon te nemen.
  Zelfs in de betere restaurants hebben ze er geen probleem mee dat je het vraagt.

 9. Ze kunnen toch 2 soorten water aanbieden? Gefilterd uit de kraan voor een lagere prijs of een flesje voor een hogere prijs. Wedden wat het meest wordt verkocht? Gratis is natuurlijk onzin, want het is extra werk voor die mensen en zo’n filter en de glazen kosten ook geld.

 10. Juist Emma, je ruikt de chloor, net of je in een zwembad komt. Wie gaat daar van drinken ? Spanjaarden kopen massaal grote flessen water van 6 l -8 l

  1. Water is per plaats verschillend, wij kunnen het kraanwater hier al goed drinkbaar maken met een simpele Brita filter, we koken ermee en zet er ook koffie en thee van, ik filter daarmee ook al het drinkwater voor mijn honden. Voor een gekoeld glas water heb ik wel een fles in de koelkast staan.

 11. Waarom zou dit gratis moeten zijn, het moet gebracht en gespoeld worden en een autonomie klein ondernemer is in Spanje al zwaar gestraft wegens belasting en sociale zekerheidsklimaat. Voor een kleine prijs moet dit geen probleem zijn, moet inschatting van de ondernemer zijn , maar veel kraanwater is niet te drinken iedereen moet zijn geld verdienen

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken