Flessen water op Spaanse vliegvelden mogen niet duurder zijn dan één euro

Oeps ... foto ontbreekt!

Flessen water op Spaanse vliegvelden mogen niet duurder zijn dan één euro

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse vliegveldbeheerder Aena heeft bekend gemaakt dat flesjes water op de 47 vliegvelden die ze onder beheer hebben niet duurder mogen zijn dan 1 euro. Recent schreven we nog dat die maximumprijs 1,60 euro zou zijn in de drankautomaten op de vliegvelden maar dat is dus nu goedkoper geworden en geldt niet alleen voor de automaten maar ook voor alle bars, restaurants en winkels.

Over het algemeen is bekend dat de horeca op een vliegveld duurder is dan daarbuiten. Of het nu om hamburgers, broodjes of koffie gaat, alles is meestal iets (of veel) duurder. Aena heeft nu verplicht om limieten te stellen aan de waterprijzen die niet hoger mogen zijn dan 1 euro in zowel de drankautomaten (máquinas expendedoras) alsook in de bars, restaurants en winkels.

In eerste instantie geldt dit voor de nieuwe contracten die getekend worden voor horecagelegenheden in de Spaanse vliegvelden en is het nu al verplicht voor winkels waar ijskasten staan met drank. Flesjes water van 33 cl mogen niet duurder zijn dan 1 euro terwijl flesjes van 50 cl in de drankautomaten ook de prijs van 1 euro krijgen.

Op dit moment zijn er al 19 horecagelegenheden op de vliegvelden Madrid-Barajas, Palma de Mallorca, Bilbao, Tenerife-Sur, Santiago de Compostela, Vigo en Girona-Costa Brava waar water voor 1 euro te krijgen is. Daarnaast komen er binnenkort nog 16 andere lokalen bij op de vliegvelden Madrid-Barajas, Alicante-Elche, Valencia, Barcelona-El Prat en Málaga-Costa del Sol.

Op de vliegvelden Tenerife Sur, Gran Canaria, Fuerteventura, León, Vitoria en Salamanca staan reeds drankautomaten waar 50 cl flesjes een verkoopprijs hebben van 1 euro. Dit zal worden uitgebreid naar andere vliegvelden waarin tenminste voor 50% water voor 1 euro te koop moet zijn.

Bij het bepalen van een maximumprijs voor flesjes water is niet alleen door Aena geluisterd naar de Spaanse ombudsman (Defensor del Pueblo) die veel klachten van passagiers ontving maar ook naar de internationale Airport Council International (ACI) die reeds in 2015 een communiqué verstuurde aan haar leden dat het water voor 1 euro te koop zou moeten zijn op de vliegvelden binnen de EU.

De Spaanse ombudsman wilde dat de maximale prijs 1,60 euro zou zijn voor 50 cl flesjes water maar de Aena is dus verder gegaan en heeft de maximumprijs op 1 euro gezet. Daarnaast heeft Aena ook geluisterd naar de ombudsman door meer waterfonteinen met gratis drinkwater te installeren op de vliegvelden. Op dit moment zijn er al 193 waterfonteinen te vinden waarvan er 41 in de algemene zones staan en 152 in de zones die alleen voor passagiers zijn.

Ga naar de inhoud