Spanje is beste land ter wereld op het gebied van vaderschapsverlof

Spanje is beste land ter wereld op het gebied van vaderschapsverlof
Beeld: via canva.com

Spanje is beste land ter wereld op het gebied van vaderschapsverlof

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De eerste weken van het leven van een kind zijn een onvergetelijke ervaring en steeds meer Spaanse vaders zijn zich daarvan bewust en willen die niet missen. In die tijd ontstaat er een band tussen vader en kind, net als bij de moeder, en het feit dat beide ouders samen voor de pasgeborene kunnen zorgen, maakt de dingen minder zwaar en gemakkelijker. Wist je dat Spanje het beste land ter wereld is voor vaderschapsverlof, met Nederland op de tweede en België op de negende plaats?

In Spanje hebben vaders het veel gemakkelijker dan in andere landen, aangezien veel vaders over de hele wereld gedwongen worden om direct weer aan het werk te gaan, zelfs als ze een langer vaderschapsverlof hebben aangevraagd. In Spanje echter overtreffen de uitkeringen voor vaderschapsverlof die van elk ander land.

Van de 43 landen die in een onderzoek van Reassured zijn geanalyseerd, staat Spanje op de eerste plaats ter wereld voor vaderschapsverlof, omdat het vaders een gemiddelde van 16 weken betaald verlof biedt met 100% van hun salaris.

Op de tweede plaats staat Nederland met een gemiddelde van 6 weken verlof, minder dan de helft van Spanje, en dat met een vergoeding van 79,9% van het gemiddelde salaris, niet 100% zoals in Spanje of Portugal dat op de derde plaats staat. België staat op de negende plaats met drie weken vaderschapsverlof en een vergoeding van 70,5% van het gemiddelde salaris.

Dat Spanje meer weken dan enig ander land heeft voor vaderschapsverlof, komt vooral door de flexibele beleidslijnen die in het land worden gevolgd, waar het ouderschapsverlof verschillende gezinsstructuren, zoals ook homostellen en adoptieouders.

De Spaanse wet moedigt gelijke kansen voor werknemers aan en het genot van verlof, ongeacht het geslacht. Het bevordert gedeeld ouderschapsverlof en benadrukt gelijke kansen. Daarnaast biedt de flexibiliteit bij de terugkeer naar het werk dat kan worden gefaseerd dankzij arbeidsovereenkomsten. Verder zijn er ook adviesdiensten indien gewenst, evenals opleidingen om ouders te helpen zonder problemen terug te keren naar hun professionele werk.

Ga naar de inhoud