Na Allerheiligen komt Allerzielen in Spanje

Na Allerheiligen komt Allerzielen in Spanje
Beeld: Pixabay

Na Allerheiligen komt Allerzielen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat de inwoners van Spanje op 1 november de Día de Todos los Santos (Allerheiligen) hebben gevierd als een nationale feestdag, is het op 2 november tijd voor de Día de los Difuntos (Allerzielen). Het gaat hier om een andere rooms-katholieke traditie die altijd de dag na Allerheiligen plaatsvindt. Op de Allerzielen dag worden alle overledenen herdacht wat nagenoeg hetzelfde is als wat men op Allerheiligen doet.

Allerzielen wordt weliswaar niet zo uitbundig gevierd als Allerheiligen en het is ook geen nationale feestdag maar veel Spanjaarden staan op deze dag toch even stil bij alle overledenen.

Officieel is 1 november de nationale feestdag met een vrije werkdag maar in 2020 valt deze op een zondag waardoor diverse autonome regio’s de dag verplaatst hebben naar maandag 2 november. In de Madrid regio, Asturië, Aragón, Andalusië, Extremadura en Castilië en León heeft men op maandag 2 november een vrije werkdag.

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte bladzijde met duizenden extra sterfgevallen die met of als gevolg van covid-19 tijdens de pandemie om het leven zijn gekomen.

De trieste teller staat officieel op dit moment op 35.878 corona-doden maar dat aantal zal waarschijnlijk veel hoger zijn. Sterker nog, volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) zijn er tussen 1 januari en 11 oktober 348.618 personen om het leven gekomen in Spanje wat er 57.817 meer zijn dan de 326.801 sterfgevallen gedurende dezelfde periode in 2019. 

Volgens het INE zijn er gedurende de eerste 41 weken dit jaar 10.982 vrouwen en 5.711 mannen van 90 jaar of ouder extra overleden dit jaar. In de leeftijdsgroep 85-89 is het extra aantal doden 7.200 vrouwen en 5.593 mannen, in de leeftijdsgroep 80-84 is dat 3.591 vrouwen en 3.994 mannen extra en in de leeftijdsgroep 75-79 is dat 3.100 vrouwen en 5.497 mannen extra die overleden zijn in vergelijking met de cijfers van 2019.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.