Wat heeft Hitler er mee te maken dat Spanje nog steeds niet in de juiste tijdzone zit?

Wat heeft Hitler er mee te maken dat Spanje nog steeds niet in de juiste tijdzone zit?
Beeld: 123rf & Freepik

Wat heeft Hitler er mee te maken dat Spanje nog steeds niet in de juiste tijdzone zit?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu Spanje het afgelopen weekend de klok heeft teruggedraaid, vragen sommigen zich misschien af waarom het land zich eigenlijk in de foute tijdzone bevindt. Madrid ligt namelijk ongeveer ten Zuiden van Londen, en toch voegt Spanje zich al 75 jaar bij de tijdzone van Brussel en Amsterdam (GMT+1). Die beslissing gaat terug tot de tijd van Duitse dictator Adolf Hitler.

Toen in 1940 Nazi Duitsland België, Nederland en Frankrijk binnenviel, reisde de eveneens Fascistische dictator Francisco Franco naar de Franse grens om Hitler te ontmoeten. Hitler kreeg toen al de steun van Italië en zou waarschijnlijk hetzelfde vragen van Franco. Spanje lag echter in duigen na de burgeroorlog, en Franco had Hitler weinig te bieden.

Alhoewel Franco uiteindelijk neutraal bleef in de oorlog, besloot hij als teken van steun de klok een uur vooruit te draaien. Op die manier kwamen de horloges in Berlijn en Madrid gelijk te staan. Spanje heeft sindsdien die Centraal Europese Tijd behouden. Dat betekent dat in Madrid de klok gelijk staat met die in Warschau (2290 km ver), terwijl er een uur verschil is met Lissabon (502 km ver).

De afgelopen jaren gaan steeds meer stemmen op om de klok weer gelijk te schakelen met zijn oorspronkelijke standaard. Veel mensen geloven namelijk dat de onregelmatigheid de Spaanse productiviteit en levenskwaliteit aantast. In 2013 toonde een Spaanse commissie aan dat de Spanjaarden bijna een uur minder slapen dan de gemiddelde Europeaan. Dat leidt uiteraard tot verhoogde stress, concentratiestoornissen en werkongevallen.

Volgens professor Nuria Chinchilla zou het terugkeren naar de oorspronkelijke tijd de Spanjaarden weer meer afstellen op het ritme van de dag, zoals verbonden aan de zon. “De zon in Greenwich (Londen), niet in Duitsland”, voegt ze daar aan toe.

Ga naar de inhoud