Met de camper naar de Canarische Eilanden op vakantie

Oeps ... foto ontbreekt!

Met de camper naar de Canarische Eilanden op vakantie

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je met een camper op vakantie wilt en net even iets anders wilt zien en doen dan de gebruikelijke rondrit op het Spaanse vasteland, waarom dan niet met de camper naar de Canarische Eilanden. Het is een heel avontuur en het lijkt onmogelijk vanwege de afstand naar de eilanden waar het hele jaar de zon schijnt maar het is te doen. Er zijn twee manieren: met de eigen camper naar de eilanden of op de eilanden een camper huren.

Wil je ook in de wintermaanden genieten van het warme weer en de eeuwige zon, dan zijn de Canarische Eilanden de ideale plaats in Europa. Maar wat als je niet naar het standaard kusthotel wilt gaan en liever met je eigen camper de eilanden wilt ontdekken of daar ter plaatse een camper wilt huren om rond te rijden, wat zijn dan de mogelijkheden.

Een camperreis naar en op de Canarische Eilanden is een kostbare zaak vanwege de vele ferry’s die je moet nemen om met de camper van het Spaanse vasteland naar de eilanden te varen en tussen de eilanden zelf eilandhoppen met de boot. Het voordeel daarvan is dat je met de camper in principe goedkoper uit bent want je hoeft geen overnachting te betalen. Er zijn geen specifieke regels voor het overnachten (lees: niet kamperen) met campers op de Canarische Eilanden dus in principe is het toegestaan overal te overnachten mits je geen stoelen buiten zet, het zonnescherm opent etc.

LEESTIP: Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje 

Canarische Eilanden

De ‘Canarias’ bevinden zich voor de kust van Afrika in de Atlantische Oceaan waardoor het klimaat er in feite het hele jaar door ideaal is. In een rechte lijn ligt het eiland Gran Canaria 1.322 km varen van de kustplaats Huelva en duurt de bootreis tussen de 30 en 40 uur.

De Canarische Eilanden bestaan uit twee provincies, te weten Las Palmas met de eilanden Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Graciosa en de provincie Santa Cruz met de eilanden Tenerife, La Gomera, La Palma en el Hierro. Elk eiland is een wereld op zich en elk eiland is de moeite waard om te bezoeken.

6aeb25c11463e57b0b98b181c2a0d106
Fred Olsen / Smart Ship Marie Curie

Ferry Huelva (vasteland) – Las Palmas (Gran Canaria)

Als je met de eigen camper naar de Canarische Eilanden wilt gaan dan is dat mogelijk vanuit de haven van Huelva in Andalusië. Met Fred Olsen is het mogelijk om op vrijdag, dinsdag en zondag naar Gran Canaria te varen. De reis wordt afgelegd met de in juli 2019 in gebruik genomen supermoderne ‘Smart-Ship Marie Curie’ met wifi aan boord (14,95 euro voor de hele reis en 3 apparaten) en vele andere voorzieningen en services. Klik hier voor de website van Fred Olsen.

Het is ook mogelijk om vanuit Cádiz naar de Canarische Eilanden te varen. Zo kan dat naar Lanzarote, Gran Canaria, Tenerife en La Palma met het bedrijf Trasmediterranea.

Als we kijken op de website van Fred Olsen dan is deze reis mogelijk voor 2 personen, met een camper/bestelbus (motorhome) en een ‘confort’ slaapcabine vanaf 1.107 euro (enkele reis) of 1.538 euro voor een slaapcabine exterieur. Wil je in een luxe stoel slapen dan is die prijs 836 euro en in een normale stoel 770 euro (prijzen verschillen per maand, wij hebben gekeken voor januari). Gezien de lange reistijd van 36 uur is het wellicht beter een slaapcabine te nemen. Prijzen zijn voor de camper/bestelbus inclusief 2 personen. 

Het is mogelijk om met je huisdier (hond) te reizen aan boord van de ferry. Er zijn diverse slaapcabines waar de hond (tot max. 2 honden van elk max. 30 kilo) ook mag/mogen slapen maar het is ook mogelijk om de hond in een van de 49 speciale ‘benches’ (jaulas) te plaatsen. Via de smartphone is het mogelijk om je hond in de gaten te houden en uiteraard is het mogelijk om je hond uit te laten en te bezoeken. Lees hier meer over de regels voor het reizen met honden aan boord van de Fred Olsen ferries. Over de prijs voor het reizen met een/twee honden hebben wij geen informatie kunnen vinden (iemand?)

5a3b6cfb54f84e1fbd4d81c2ad0c955a
Camper huren op de Canarische Eilanden

Huren camper

Besluit je een camper te huren op de Canarische Eilanden dan kan dat via verschillende platforms op internet of direct bij verhuurbedrijven op de eilanden. Het meest logische is om te beginnen op Gran Canaria of Tenerife aangezien de ferry’s daar aankomen en ook daar te kijken naar campers.

Een van de platforms waar men in Spanje veel gebruik van maakt is Yescapa waarbij men campers van particulieren huurt. Een andere mogelijkheid is Rent Camper Canarias met campers op de verschillende eilanden. Autocaravanas Fuerteventura verhuurt verschillende types campers op het gelijknamige eiland. Op het eiland Tenerife is het mogelijk te huren bij Tenerife Autocaravanas. Via het internationaal bekende McRent is het ook mogelijk op Tenerife een camper te huren.

Oproep: Wie kent meer betrouwbare verhuur maatschappijen op de Canarische Eilanden?

Ferry’s tussen eilanden

Om van eiland naar eiland te reizen dien je een ferry te nemen. Deze zijn over het algemeen niet goedkoop (tenzij je inwoner bent van de Canarias). Maar omdat je geen hotelovernachtingen hoeft te betalen en de benzine/diesel ook veel goedkoper is op de Canarische Eilanden, worden die bootprijzen dus gecompenseerd.

Er zijn drie bedrijven die ferry-diensten aanbieden tussen de eilanden Gran Canaria naar Tenerife, Fuerteventura of Lanzarote, tussen Fuerteventura en Lanzarote, tussen Tenerife en La Gomera, El Hierro en La Palma en tussen de eilanden La Gomera, El Hierro en La Gomera. 

Het gaat om Fred Olsen, Armas en Transmediterranea. Bij Fuerteventura, Lanzarote en La Graciosa is het ook mogelijk met Lineas Romera te varen. Tussen Lanzarote en La Graciosas vaart ook Biosfera Express. (onderstaande vanaf prijzen bekeken op Fred Olsen, enkele reis op 7 januari voor 2 personen + 1 camper)

 • Gran Canaria – Fuerteventura = 120 minuten (vanaf 127 euro)
 • Gran Canaria – Lanzarote = 360 minuten (vanaf 201 euro)
 • Fuerteventura – Lanzarote = 25 minuten (vanaf 77 euro)
 • Gran Canaria – Tenerife = 80 minuten (alleen Fred Olsen) (vanaf 136 euro)
 • Tenerife – La Gomera = 50 minuten (vanaf 107 euro)
 • La Gomera – La Palma = 110 minuten (vanaf 153 euro)
 • La Palma – Tenerife = 170 minuten (vanaf 153 euro)
 • El Hierro – Tenerife = 165 minuten (alleen Armas) (vanaf 60 euro)
 • El Hierro – La Gomera = 71 minuten (tussenstop van Tenerife naar El Hierro)
0843daea7982d31fea2db539656e9738

Rent Camper Canarias

Overnachten

Zoals eerder aangegeven zijn er voor de Canarische Eilanden geen speciale regels wat betreft het overnachten met een camper. Met andere woorden, je kunt dus overal de camper parkeren en daar ook de nacht doorbrengen (pernoctar), mits je niemand lastig valt, respect hebt voor de natuur en uiteraard niet gaat kamperen (o.a. geen stoelen/tafels buiten en geen zonnescherm open).

Aangezien er op de Canarische Eilanden veel fantastische plaatsen zijn om de camper neer te zetten kunnen we deze onmogelijk allemaal hier plaatsen. Mochten er lezers zijn die tips hebben, laat het ons dan weten door een reactie te plaatsen. Via Campercontact kun je diverse plaatsen zien waar lezers overnacht hebben. Op Fuerteventura wordt gebouwd aan een van de grootste camperparkeerplaatsen van de canarische Eilanden. We weten niet zeker of deze op het moment van schrijven al open is.

Op de Canarische Eilanden zijn niet veel campings te vinden. Maar er is een camping op Lanzarote (Camping Papagayo), diverse campings op Gran Canaria zoals Camping Playa de Vargas en Camping El Pinillo en zijn er drie campings op Tenerife, te weten Camping Montaña Roja, Camping Nauta en Camping Punta del Hidalgo. Op de overige eilanden zijn geen campings.

Route

Om een mogelijke route aan te geven beginnen we op het eiland Lanzarote om daarna naar beneden af te zakken en te eindigen op La Palma of Tenerife (vanwege de veerverbindingen). Vanuit Huelva nemen we met een eigen camper de ferry naar Gran Canaria die daarna doorgaat naar Arrecife op Lanzarote. Het is ook mogelijk vanuit Cádiz met de ferry naar Lanzarote te reizen (met Trasmediterranea). Als je met een huurcamper gaat reizen is het ook mogelijk op Lanzarote een camper te huren en via deze verhuurder ook op een ander eiland achter te laten (op aanvraag, kosten onbekend).

Lanzarote

Aankomst is in de haven van Arrecife. Bezoek op dit eiland zeker het volgende:

 • Jardin de Cactus (cactus tuin)
 • Cueva de los Verdes (lavatunnel/grot)
 • Mirador del Rio (uitzicht op eiland La Graciosa)
 • Parque Nacional de Timanfaya (vulkaanlandschap)
 • Wijngaarden la Geria
 • Charco Verde (bij El Golfo)
 • Punta en Playa de Papagayo

Vanuit het dorp Playa Blanca (nabij de Playa de Papagayo) kun je de ferry nemen naar Corralejo op het eiland Fuerteventura. 

Fuerteventura

Na een bootreis van ongeveer 25 minuten kom je vanuit Lanzarote aan in Corralejo, een drukke toeristenplaats met prachtige duinen. Bezoek op Fuerteventura zeker het volgende:

 • Playa el Hierro (popcorn strand)
 • Dunas de Corralejo
 • Montaña Roja
 • Uitzichtpunt Betancuria
 • Caleta de Fuste (badplaats)
 • Playa Garcey (gestrand Amerikaans cruiseschip)
 • Montaña Cardón
 • Stranden Cofete, Barlovento, Sotavento, Costa Calma
 • Jandia

Vanuit Puerto del Rosario (noorden) of Morro Jable (zuiden) kun je de ferry nemen naar Las Palmas de Gran Canaria.

Gran Canaria

Vanaf Fuerteventura is het ongeveer 120 minuten varen naar de hoofdstad van Gran Canaria Las Palmas. Daar aangekomen moet je zeker deze stad met het beroemde Playa de Las Canteras strand bezoeken maar ook het Museo Casa Colon of het centrum van de belangrijkste stad van de Canarische Eilanden. Bezoek op Gran Canaria tevens:

 • Telde (tweede grootste stad)
 • Teror
 • Maspalomas (duinen)
 • Puerto de Mogán (gezellige haven)
 • Roque Nublo
 • Parque Natural Tamadaba
 • Villa de Moya (archeologisch vondsten)

Vanuit de haven van las Palmas dien je de ferry te nemen naar Tenerife.  

Tenerife

Met de ferry kom je na een reis van ongeveer 80 minuten aan in de haven van Santa Cruz de Tenerife. Je moet deze stad zeker even bezoeken en het Auditorio de Tenerife, de Plaza de España, de kerk en het centrum niet overslaan. Op Tenerife is tevens het volgende interessant om te bezoeken:

 • Puerto de la Cruz
 • Pico del Teide (de hoogste berg van Spanje)
 • Parque Nacional del Teide
 • Garachico
 • Los Gigantes (rotskust) 
 • Candelaria
 • San Cristobal de La Laguna (UNESCO)

Vanuit de populaire kustplaats Los Cristianos in het zuiden van het eiland kun je de oversteek maken naar La Gomera.  

La Gomera

Na een korte bootreis vanaf Tenerife kom je met de ferry aan in San Sebastian de la Gomera. Bekijk op dit mooie en uniek eiland het volgende:

 • Parque Nacional Garajonay (laurierbos)
 • Parque Nacional Majona
 • Valle Gran Rey
 • Los Roques
 • Los Organos (uniek natuurmonument)
 • Agulo
 • Mirador de Abrante (spectaculair uitzichtpunt)
 • Vallehermoso

Vanaf La Gomera gaan er soms wel en soms niet ferry’s naar El Hierro. De meest gangbare weg is om met de boot naar Tenerife te gaan en daarna naar El Hierro. Een andere mogelijkheid is om vanaf La Gomera naar het eiland La Palma te gaan.

La Palma

Eenmaal aangekomen in de haven van Santa Cruz de la Palma kan de ontdekkingsreis op ‘la isla bonita’ beginnen. Bekijk zeker het volgende:

 • Santa Cruz de la Palma (oude centrum)
 • Puerto Naos
 • Salinas de Fuencaliente (zout)
 • Parque Nacional de la Caldera de Taburiente
 • De verschillende vulkanen zoals de Teneguia
 • Roque de los Muchachos en de sterrenwacht 

El Hierro

Het eiland El Hierro en de haven van Puerto de la Estaca zijn in principe alleen te bereiken vanaf Tenerife of vanaf Gran Canaria. Tussen de ‘kleinere’ eilanden El Hierro, La Gomera en La Palma zijn weinig tot geen bootverbindingen. Toch is El Hierro een mooi eiland om te bezoeken:

 • Zeereservaat La Restinga
 • Charco Azul
 • Mirador de la Peña (wow-factor)
 • Het vulkaanlandschap
 • Faro de Orchilla (vuurtoren)
 • Bosque La Llanía (laurierbos)
 • Roque de Bonanza
 • De Sabinar bomen
 • Tamaduste
 • Pico de Malpaso (uitzichtpunt)

Nog tips, ideeën, suggesties, aanvullingen of verbeteringen … laat het ons (en de lezers) dan weten door een e-mail te sturen. De redactie heeft deze reis zelf nog niet uitgevoerd en de vraag is of er Nederlanders of Belgen zijn die met de camper aan eilandhoppen hebben gedaan.

Ga naar de inhoud