Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje

Wat is het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Of in de zomer of in elk ander jaargetijde zijn er in Spanje steeds meer campers te zien waardoor ook soms de ergernis toeneemt bij de mensen die ergens wonen waar veel campers parkeren. Maar wat is nou toegestaan en wat niet in Spanje? Om het een en ander wat duidelijker te maken enkele feiten over de regels van een camper wat betreft parkeren of kamperen.

De regels omtrent het parkeren van campers (autocaravanas of coche caravana) zijn in Spanje opgesteld door de Spaanse verkeersdienst (Dirección General de Tráfico of DGT) en gelden voor heel Spanje. Deze staan vermeld in de instructie 08/V-74 zoals in dit document (in het Spaans) te lezen is. Deze stammen weliswaar uit 2008 maar zijn nog steeds van kracht.

Een camper wordt in Spanje gezien als een voertuig klasse M1 tot het vervoer van 8 personen plus chauffeur (Europese wetgeving 116/2001/CE). Een camper wordt voor de Spaanse wet gelijkgesteld aan een normale auto wat betreft de regels tot verkeersdeelname en parkeren (Art. 90 al 94 del Reglamento General de Circulación).

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Regels voor campers in Spanje[/su_note]

Borden

De problemen met het parkeren of kamperen van een camper beginnen als men dit doet op een plaats waar een gemeente borden heeft geplaatst waarop staat dat dit niet mag. Zoals al aangegeven gelden de regels van de DGT voor heel Spanje, voor alle autonome deelstaten, provincies en gemeenten. De wet van de Spaanse verkeersdienst DGT staat in dit geval altijd boven de regionale of lokale wetten.

Dat houdt dus eigenlijk in dat de borden die men plaats op veel plaatsen waarop staat dat men ergens niet mag parkeren niet zijn toegestaan want, zoals we zullen aangeven, er bestaat een verschil tussen parkeren en kamperen (estacionar y acampar). Kamperen is meestal niet toegestaan maar het parkeren van een camper als men zich houdt aan de volgende regels is gewoon toegestaan.

Kustwet

Naast de regels en wetten van de DGT is er ook nog een kustwet (ley de costas) waar ook beperkingen zijn wat betreft het parkeren of kamperen nabij de kust of dichtbij stranden. Dat houdt dus in dat het parkeren van een camper op een parkeerplaats waar ook auto’s staan gewoon is toegestaan maar het kamperen weer niet.

Als er geen parkeerplaatsen zijn is het niet toegestaan te parkeren binnen een bepaalde afstand van 20 meter vanaf de vloedlijn binnen de bebouwde kom of 100 meter vanaf de vloedlijn buiten de bebouwde kom, zoals in dit document te zien is.

Parkeren of kamperen

Als eerste moet er volgens de Spaanse verkeersdienst duidelijk een onderscheid gemaakt worden tussen parkeren en kamperen.

Er is sprake van parkeren (estacionar) als:

  • het voertuig legaal geparkeerd staat zoals binnen de parkeervakken of op een parkeerplaats, niet op het strand of in een beschermd natuurgebied.
  • het voertuig alleen contact heeft door middel van de wielen/banden. In sommige gevallen zoals een sterke helling mag men een bepaald soort wielblokken gebruiken en kan het gebruik daarvan gerechtvaardigd worden.
  • het voertuig neemt niet meer ruimte in dan van een gesloten camper. Dat wil zeggen dat uitstekende delen niet zijn toegestaan zoals een klapraam naar buiten of een zonnescherm of openslaande achterdeuren. Daarentegen mag een klapdak naar boven en een openslaand dakraam weer wel, zolang de omtrek van het voertuig niet wordt overschreden.
  • het voertuig mag geen verlies van vloeistof hebben zoals afvalwater.
  • er mag geen herrie zijn zoals een generator, draaiende motor of muziek/televisie.

Het is volgens de Spaanse verkeerswet dus toegestaan om te slapen, koken, eten en zitten in een camper mist aan bovenstaande regels wordt voldaan. Het is ook toegestaan om een camper waterpas te plaatsen indien er sprake is van een schuin terrein. Het is ook toegestaan om het dakraam open te zetten, het klapdak te openen en ook de satelliet te richten.

Er is sprake van kamperen (acampar) als:

  • er stoelen, tafels en andere “dingen” buiten gezet worden.
  • als het zonnescherm/luifel wordt geplaatst of de zijramen opengeklapt worden waardoor de omtrek van de camper wordt overschreden.
  • als er stabilisatiepoten geplaatst worden.
  • als er water of andere vloeistof geloosd/gelekt worden.
  • als er sprake is van geluidsoverlast zoals een generator, harde muziek of televisie.

Bekeuringen

Zoals al eerder vermeld worden er door gemeenten verbodsborden geplaatst voor het parkeren van campers op verschillende plaatsen. Dat is officieel niet toegestaan want de Spaanse DGT wet staat boven de lokale wet wat betreft parkeren. Aangezien een camper gezien wordt als een normaal voertuig zoals een auto mag deze ook de plaatsen waar men een auto parkeert neer worden gezet.

Kamperen is echter een ander geval en is niet toegestaan. De regels wat betreft kamperen zijn meestal wel op lokaal niveau geregeld door de gemeenten.

Fout parkeren

De politie kan een bekeuring uitschrijven voor fout parkeren, net zoals voor een normale auto. Maar laat je als camperrijder niet in de maling nemen, ongeacht borden dat ergens niet geparkeerd mag worden, volgens de DGT wet mag dat dus wel (zie link naar brief beneden).

Maar dat houdt niet in dat fout parkeren op bijvoorbeeld een busplaats, gele strepen, in een bocht, handicap parkeerplaatsen etc. een boete kan opleveren van 200 euro. Een “lichte” boete van 100 euro kan gegeven worden als je niet voldoet aan andere regels.

Boete voor illegaal kamperen

Als er vastgesteld wordt dat er niet geparkeerd maar gekampeerd wordt dan kan er een boete gegeven worden van 30 tot 150 euro. Vrij kamperen (acampada libre) is in heel Spanje niet toegestaan.

Boete van overtreding kustwet

Als je een camper parkeert (en/of kampeert) op een plaats te dicht bij de kustlijn (aldus de Ley de Costas) dan kan dat een boete opleveren van 150 euro minimaal of 40 euro per dag en per vierkante meter dat je fout staat.

Boete voor parkeren/kamperen in beschermde natuur

Als je een camper parkeert of gaat kamperen binnen een gebied met beschermde natuur kan dat hoge boetes opleveren zoals 5.001 euro voor het kamperen zonder vergunning maar ook voor het illegaal dumpen van afval of het rijden met een gemotoriseerd voertuig.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Eindelijk eens een artikel met de juiste informatie…zonder die stemmingmakerij die je overal ziet voorbijkomen. misschien toch nog enkele aanvullingen : – Je moet je wel houden aan de max. parkeerduur. Deze is wel geregeld door gemeentelijke verordeningen, en kan dus verschillen per gemeente. Het is dus niet zo dat je weken achter elkaar op dezelfde plek mag parkeren. – het klopt niet helemaal dat campers volgens de verkeerswet gelijkgesteld worden met normale auto’s. Ze worden gezien als voertuigen afgeleid van personenwagens. Daardoor verschilt de max. snelheid. Zo mag er met een camper op autowegen max 100km/h gereden worden, op… Lees verder »

Beste kan je deze pdf’sook goed vertaald in nl posten?

Belangrijk ! Het is ook verboden tijdens het ” parkeren ” je satelietschotel uit te zetten. Dus ook niet tijdens de lunch!!!

Je mag wel degelijk je satellietschotel omhoog zetten…de verkeerswet zegt enkel dat je de perimeter van je camper niet mag vergroten. Het is wel zo dat sommige gemeenten (bv. Elche) dit ook opgenomen hebben in hun verordeningen aangaande campers. doch daar dit in strijd is met de nationale verkeerswet is dit ook onwettig !

Het B rijbewijs laat het vervoer van maximaal 8 passagiers toe, dat is dus 9 (NEGEN) inclusief de chauffeur. U verteld in uw verhaal 8 inclusief de chauffeur, dat is dus niet juist of is er in Spanje een ander begrip van het rijbewijs B.

Dank voor u uitleg

Als u deze wets artikelen nu ook doet toekomen aan al die
mensen ,welke constant via de diverse blaadje,s de camper bezitters proberen te weren
en het gewoon parkeren met een camper onmogelijk te maken

Maar misschien lezen ze het ook wel en zwijgen in het vervolg

Als een locale flic een bonnetje achter je ruitenwisser doet omdat de gemeente een parkeerverbod voor campers op die plaatst heeft uitgevaardigd en jij weet dat dat tegenstrijdig is met de DGT wet, mag je dat gaan uitleggen op het locale Politie bureau.
Wens je veel succes!

waardevol artikel. Bedankt hiervoor!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.