Search
menu
Search

Welke Spaanse kruidenthee helpt beter voor een spijsvertering: manzanilla, poleo menta of oregano thee?

Welke Spaanse kruidenthee helpt beter voor een spijsvertering: manzanilla, poleo menta of oregano thee?
Beeld: via canva.com

Welke Spaanse kruidenthee helpt beter voor een spijsvertering: manzanilla, poleo menta of oregano thee?

De vraag kruidenthee, dessert of koffie wordt veel gesteld in Spanje na de maaltijd in restaurants of bij mensen thuis. Voor degenen die kiezen voor kruidenthee (infusion) zijn de populairste opties poleo menta en manzanilla, omdat die het beste helpen bij de spijsvertering. Ook leggen we uit hoe de thee met verse oregano werkt als je maagklachten hebt.

Poleo menta (polei) en manzanilla (kamille), bekend om hun geneeskundige eigenschappen, zijn vaak de beste keuze zijn om de effecten van een zware maaltijd tegen te gaan. Een gezonder en effectiever alternatief voor sommige medicijnen. Het is heel belangrijk om een gezonde spijsvertering te hebben. 

Wanneer we eten nemen we voedingsstoffen tot ons, waaronder eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en water. Die zijn essentieel om het lichaam van energie te voorzien en om cellen te herstellen. Het is het spijsverteringssysteem dat deze voedingsstoffen chemisch afbreekt tot kleine deeltjes die het lichaam efficiënt kan opnemen. Maar wanneer dit proces niet goed verloopt kan het lichaam last krijgen van spijsverteringsproblemen, wat buikpijn veroorzaakt. Dan grijpen we naar kruidenthee om de spijsvertering te bevorderen, zoals kamillethee of poleo menta thee.

Kamillethee (manzanilla)

Kamillethee is de meest gedronken kruidenthee in Spanje vanwege de veronderstelde goede eigenschappen voor de spijsvertering. Het wordt gezien als een natuurlijke oplossing tegen darmkramp, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Deze veronderstelde eigenschappen zijn echter gebaseerd op ervaringen, niet op specifiek wetenschappelijk onderzoek.

Poleo menta

De eigenschappen van poleo menta (polei) thee richten zich op het vermogen om ontstekingen tegen te gaan en gasvorming te verminderen. Maar net als bij kamille is er weinig solide wetenschappelijk bewijs. Er zijn wel positieve resultaten gevonden wat betreft het verlichten van buikpijn en een opgeblazen gevoel na het drinken, maar geen studies die het gebruik ervan onderbouwen.

Oregano thee

Oregano thee is goed voor je maag omdat het antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. De etherische oliën in oregano, zoals thymol en carvacol, kunnen bacteriën en schimmels doden die maagklachten kunnen veroorzaken. Daarnaast kan oregano thee helpen om de spijsvertering te verbeteren. Het kan gasvorming en krampen verminderen en de darmflora gezond houden.

Oregano thee kan worden gedronken bij verschillende maagproblemen, zoals maagzuur, brandend maagzuur, buikpijn, winderigheid, constipatie en diarree. Oregano thee is een natuurlijk middel dat veilig is om te gebruiken. Het is echter belangrijk om het niet te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

In tegenstelling tot de bekende manzanilla en menta poleo, is oregano thee niet overal in de supermarkten te koop. Dat betekent dus dat je deze zelf moet maken, iets wat niet moeilijk is met ons korte SpanjeRecept.

Recept voor oregano thee

  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 250 ml kokend water

Bereiding:

  1. Doe de oregano in een kopje.
  2. Giet het kokende water over de oregano.
  3. Laat de thee 10 minuten trekken.
  4. Zeef de thee en geniet ervan.

Je kunt de thee ook maken met verse oregano. Gebruik dan 2 eetlepels verse oregano.

Ga naar de inhoud