Search
menu
Search

Nederlandse en Belgische automobilisten en lage emissiezones in Spanje

Nederlandse en Belgische automobilisten en lage emissiezones in Spanje
Beeld: via canva.com

Nederlandse en Belgische automobilisten en lage emissiezones in Spanje

Sinds 1 januari 2024 gelden nieuwe milieuregels met de verplichte lage-emissiezones in 148 steden in Spanje van meer dan 50.000 inwoners. Deze milieustickers zijn verplicht voor alle voertuigen, zowel die met een Spaanse als buitenlandse kentekenplaat. Maar voor welke steden geldt dit en hoe kom je aan een milieusticker als je wel of geen Spaans kenteken hebt?

Weliswaar is het sinds 2024 verplicht voor bijna 150 Spaanse steden om lage-emissiezones te hebben, in de praktijk komt het erop neer dat er nog maar weinig steden zijn die daadwerkelijk ‘zonas de bajas emisiones’ of ZBE-zones hebben ingevoerd of dat deze pas later dit jaar ingevoerd worden. 

Madrid en Barcelona, de twee grootste steden van Spanje, zijn de pioniers en hebben al enkele jaren zogenaamde ZBE-zones. Naast deze twee steden hebben ook Valencia, Sevilla, Córdoba, Pontevedra, Badalona, Rivas-Vaciamadrid, San Cugat del Vallés, Sant Joan Despí en Valladolid permanente of tijdelijke ZBE-zones wanneer de luchtkwaliteit slecht is. 

Dat betekent dus dat het overgrote merendeel van de 148 Spaanse steden nog geen lage-emissiezones hebben ingevoerd, waardoor ook Nederlandse en Belgische vakantiegangers die met eigen vervoer naar Spanje komen zich geen zorgen hoeven te maken. 

Dat is natuurlijk een ander verhaal voor de steden die we eerder hebben gemeld (LET OP: dit is een tijdelijke lijst die altijd kan veranderen). Ga je dus naar Barcelona of Madrid met eigen vervoer, dan zul je dus wel moeten voldoen aan de eisen. Voldoe je in de eerder genoemde steden niet aan de eisen, dan riskeer je een boete van 200 euro (of 100 euro als je snel betaalt).

Lage-emissiezones

De invoering van lage-emissiezones is verplicht sinds 1 januari 2024. Milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) zijn alleen toegankelijk voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. De nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

BELANGRIJK: De Spaanse milieusticker is niet te koop voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Ga je dus op vakantie naar Spanje of rij je in dat land rond met een voertuig met een buitenlands kenteken, dan kun je gebruikmaken van de Deense, Duitse, Oostenrijkse of Franse milieusticker die wél geldig zijn in Spanje.

Als je door Frankrijk naar Spanje rijdt, is de Franse vignette Crit’Air de beste optie want die is geldig in Frankrijk en Spanje (behalve in Barcelona). De milieustickers gelden voor de meeste steden en niet voor het hele land (waar dat niet nodig is). Op de website van de Nederlandse ANWB staat ook meer informatie.

Barcelona

Voor Barcelona gelden andere regels. Barcelona heeft de lage-emissiezones al eerder ingevoerd. In Barcelona geldt de eerder vermelde buitenlandse (bv. Franse) milieustickers niet. Voor Barcelona moet je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Voor de milieuzones van Madrid geldt dat je met een Franse vignette kunt rijden.

Voor Barcelona is het voor de meeste buitenlandse bezoekers die slechts één dag in de Catalaanse stad verblijven makkelijk om een ‘dagvergunning’ (Autorización diaria) te kopen. Dat kan via DEZE WEBSITE waar je het kenteken moet opgeven en een onlineformulier moet invullen. Het probleem om dat online te doen is dat je digitaal moet ondertekenen en dat geldt voor inwoners van Spanje. Je kunt ook per post een formulier sturen en de dagvergunning aanvragen, maar dat moet je dan wel op tijd doen. De hele procedure staat HIER in het Engels omschreven en is nogal omslachtig en lastig.

milieuzones
Deze Spaanse steden moeten vanaf 2024 lage-emissiezones hebben
Vanaf 1 januari 2024 moeten alle steden met meer dan 50.000 inwoners een milieuzone of lage-emissiezone hebben waar alleen gereden mag worden met milieustickers, maar om welke steden gaat het dan?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud